Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Akadémia médií je v exekúcii, študenti sa boja o diplomy
Zdielať na

Akadémia médií je v exekúcii, študenti sa boja o diplomy

BRATISLAVA / Akadémia médii, odborná vysoká škola mediálnej a marketingovej komunikácie v Bratislave, je v exekúcii. Študentom pozastavili sociálne štipendiá a znepokojení rodičia sa s prosbou o pomoc obrátili na ministerstvo školstva. Obávajú sa, že sa ich deti k diplomu nedostanú.

Ministerstvu školstva sa ozvali rodičia, ktorí tvrdia, že ich deti štipendiá nedostávajú, hoci ich mali dostať. Minister školstva Juraj Draxler vyhlásil, že rezort na ne pre školu v roku 2015 vyčlenil 24 095 eur a na motivačné štipendiá ďalších 3 955 eur.

"Ministerstvo školstva už nariadilo kontrolu, ako s touto dotáciou naložili. Tiež sme zistili, že škola je v exekúcii a problémom je aj doručovanie korešpondencie, nejasnosť miesta, kde má vyučovanie prebiehať," informovala hovorkyňa ministerstva Beáta Dupaľová Ksenzsighová.

Potrebujú čas

Riaditeľ akadémie Ján Füle tvrdí, že Akadémia médií sa vrátila na svoje pôvodné pôsobisko, o čom rozhodla Správna rada. "Poštu máme riadne presmerovanú, stojí to 20 eur mesačne. Ak to nefunguje, za to nemôžem," hovorí Füle s tým, že zatiaľ mali za necelých päť rokov fungovania školy tri kontroly, toto bude štvrtá.

Podľa vedenia sú problémy, ktoré škola má, riešiteľné. Potrebujú len čas. "Áno, študentom sa štipendiá nevyplácajú, na peniaze siahol exekútor. pritom ide o štátne peniaze a na tie siahnuť nemal. Dlžíme sociálnej poisťovni 5 000 eur a ešte firme Kovometal za nájom," vysvetľuje Füle.

Dlh za prenájom priestorov je vyšší ako 100 tisíc eur. "My v súčasnosti komunikujeme so sponzorom a veríme, že dlh splatíme. Vyučovanie a prednášky prebiehajú i naďalej. V žiadnom prípade školu nezatvoríme. A keby aj ministerstvo dalo návrh, máme rok na odstránenie chyby, podarí sa nám to," tvrdí riaditeľ.

Ministerstvo si počká na výsledky z kontroly akreditačnej komisie. "Ale je možné, že pokiaľ sa podozrenia preukážu, dôjde k zániku školy," vyhlásila Dupaľová Ksenzsighová.

Náhradné štúdium

Študenti sa o svoje diplomy ale obávať nemusia. "Škola je povinná za takýchto podmienok zabezpečiť študentom ukončenie štúdia na inej škole.Ak by sa tak nestalo, zaujímať sa o to bude ministerstvo školstva," dodala hovorkyňa ministerstva.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy