Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Teplo opäť vystrieda zima, varujú meteorológovia
Zdielať na

Teplo opäť vystrieda zima, varujú meteorológovia

BRATISLAVA / Na Slovensku je v posledných dňoch veľmi teplo. Meteorológovia o predčasnej jari nehovoria. Aj keď takmer padli teplotné rekordy, čaká nás ešte značné ochladenie.

"Môžeme povedať, že bolo mimoriadne teplo. Ak sa pozrieme do kalendára, naposledy bolo v Bratislave takto teplo v roku 1990 a v Hurbanove v roku 1986," informuje meteorologička Miriam Jarošová.

Teplo prekvapilo aj ľudí v okresoch, kde bolo slnka oveľa menej. "Rekordy sa skutočne triasli. Teplo bolo na celom Slovensku skutočne od Kysúc po Tatry," dodáva Jarošová.

Zima sa vráti

Mnohí si vyzliekli vetrovky a doslova si užívali slnečné lúče. "Je to príjemné, ale čo to znamená pre prírodu, pre vírusy, to ma desí," hovoria Bratislavčania.

"Určite to nemá nič spoločné s globálnym oteplením či El Niňom. Je to jednoducho náhoda cyklov, ktoré sa stretli a ktoré k nám prichádzajú," hovorí Jánošová. Slnečne a teplo vo februári potrvá krátko.

Alergická sezóna

"Ešte to vydrží, ale potom príde zas ochladenie a veľmi výrazne až o 10 stupňov, takže určite si ešte studené počasie užijeme," hovorí meteorologička. Kým v nástupe ročných období má celkom jasno meteorologička, niektoré druhy stromov už o čosi menej.

"Jelša a lieska v súčasnosti kvitne na celom Slovensku. Sú to prvé významné peľové alergény. Keď porovnávame s predchádzajúcim rokom, tak je to skorší nástup o dva - tri týždne. V súvislosti s týmto sa dá predpokladať aj skorší nástup ďalších peľových alergénov," tvrdí Janka Lafférsová z oddelenia biológie životného prostredia.

Reportáž spracovala redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy