Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Alergická sezóna začala skôr, vo vzduchu sú už prvé alergény
Zdielať na

Alergická sezóna začala skôr, vo vzduchu sú už prvé alergény

BRATISLAVA / Tohtoročná teplá zima trápi prírodu, prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk i alergikov. Priniesla totiž skorší výskyt alergénov v ovzduší.

Nad Slovenskom je už teraz plno peľu, predovšetkým liesky a jelše. Potvrdili to údaje z monitorovacej stanice Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici, ktorý je koordinátorom peľovej informačnej služby na Slovensku.

"Jelša a lieska v súčasnosti kvitne na celom Slovensku. Sú to prvé významné peľové alergény. Keď porovnávame s predchádzajúcim rokom, tak je to skorší nástup o dva-tri týždne. V súvislosti s týmto sa dá predpokladať aj skorší nástup ďalších peľových alergénov," uviedla Janka Lafférsová z Peľovej informačnej služby RÚVZ v Banskej Bystrici.

Breza i vŕba

Pomaly začínajú kvitnúť aj vŕby, topole a dreviny z čeľade cyprusovito-tisovitých. Skorší nástup sa predpokladá aj u brezy.

Trápenie peľových alergikov sa začne prejavovať každým dňom. Nápor pacientov zaznamenali nielen alergológovia ale i imunológovia.

"Máme pacientov. Je to skôr ako po iné roky," uviedla Iveta Salátová Kozlovská z alergologickej a imunologickej ambulancie.

Príprava

Na príchod peľovej alergie sa dá pripraviť aj vopred. Existuje totiž špecifická alergénová imunoterapia nazývaná tiež hyposenzibilizácia. S tou treba začať niekoľko mesiacov pred začiatkom vegetačného obdobia rastlín, na ktorých peľ ste alergický.

Keď sa u pacienta klinické prejavy, odporúčajú alergológovia dodržiavanie pravidelného používania liekov. "Dôležitá je lokálna liečba. Pred použitím spreja si treba poriadne vyčistiť nos nielen vyfúkaním, ale aj prepláchnutím soľným roztokom," dodáva Kozlovská.

Štyridsať percent alergikov

Informácie o peľových alergiách sa týkajú väčšieho počtu ľudí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sú alergické ochorenia štvrtým najčastejším ochorením, ktoré sa vo svete vyskytuje. Zo všetkých druhov sú pritom najčastejšími práve respiračné alergie.

Počet alergikov pritom stále stúpa. Podľa doteraz zverejnených prieskumov sa na Slovensku za posledných sto rokov počet alergikov zvýšil z 0,5 na 40 percent. V Európe trpí alergiou už každý druhý obyvateľ.

Trápenie alergikov začína tento rok skôr:

Súvisiace články