Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Počet chrípkových ochorení stúpa, hlásia aj prípady H1N1
Zdielať na

Počet chrípkových ochorení stúpa, hlásia aj prípady H1N1

BRATISLAVA / Lekári hlásia nárast pri chrípke aj akútnych respiračných ochoreniach (ARO). Úrad verejného zdravotníctva má po prvýkrát v tejto chrípkovej sezóne nahlásené aj prípady vírusu A H1N1.

Najvyššiu chorobnosť na ARO zaznamenali v Žilinskom kraji u detí do piatich rokov. Chrípke sa najviac darilo v Prešovskom kraji medzi tínedžermi vo veku od 15 do 19 rokov.

Nárast chorých vo veku od jedného do piatich rokov evidujú aj bratislavskí pediatri.

"Zvýšila sa chorobnosť. Chodia s respiračnými infektami, sprevádzanými vysokými horúčkami aj do 40 stupňov," potvrdzuje lekárka pre deti a dorast Elena Prokopová.

"Aktuálne evidujeme cez 50 tisíc ARO. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom je to nárast chorobnosti o 4160 prípadov," informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Bežný vírus

Po Ukrajine a Českej republike sa po prvý raz v tejto chrípkovej sezóne objavil vírus A (H1N1) už aj u nás.

"Od začiatku tohto roka evidujeme osem prípadov v Prešovskom a Košickom kraji," potvrdzuje Skalická.

Tento vírus podľa virologičky Tatiany Betákovej už nie je taký nebezpečný, ako v roku 2009, keď mal u nás na svedomí 56 úmrtí.

"Momentálne už nehovoríme o pandemickom období. V podstate tento vírus sa už adaptoval na človeka a je to bežný sezónny vírus, ktorý sa šíri v populácií," potvrdzuje virologička.

Napriek tomu by ho ani dnes nemali podceňovať rizikové skupiny ľudí s inými vážnymi ochoreniami, ľudia so slabou imunitou a najmä tehotné ženy.

Dokáže potrápiť a preto tým, čo dieťa plánujú odporúča vakcínu a tehotným, aby sa vyhýbali mestskej hromadnej doprave.

Dôležitá prevencia

Najdôležitejšie pred očkovaním je, aby ste sa cítili dobre a boli zdravý. To, či sa môžete dať zaočkovať, s vami prekonzultuje váš lekár.

"Aby vám prípadne vakcináciu odporučil alebo neodporučil. Určite vakcína nie je vhodná pre ľudí alergických na vajíčka, pretože vakcína sa vyrába vo vajíčkach," zdôrazňuje virologička.

Pre každého v tomto chrípkovom období platí zásada nechodiť do práce chorý a dodržiavať základné hygienické návyky.

"Štatistiky hovoria, že až 70 percent mužov si po toalete neumýva ruky,"
hovorí odborník na zdravú výživu Igor Bukovský.

Ak k úmyvaniu rúk pridáte aj vitamíny, mali by ste sa v tomto období chrípke a jej podobným ochoreniam vyhnúť.

Jedným z menej známych vitamínov výborných na imunitu je selén, ktorý nájdete v paraorechoch, pričom maximálna denná dávka je päť orieškov.

"Pri akútnych respiračných a podobne je dôležitých  týchto päť vitamínov: D vitamín, selén, zinok, zázvor a cesnak," dodáva Bukovský.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy