Zatiahnuté
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Volebnú korupciu začali dôsledne stíhať, dvaja ľudia už pre ňu skončili vo väzení
Zdielať na

Volebnú korupciu začali dôsledne stíhať, dvaja ľudia už pre ňu skončili vo väzení

BRATISLAVA / Polícia pred marcovými voľbami robí všetko preto, aby odhalila možné pokusy o volebnú korupciu. Zameriava sa najmä na chudobné regióny. Minulý rok pre kupovanie hlasov skončili vo väzení prví dvaja odsúdení.

Trestný zákon na Slovensku pozná termín volebná korupcia iba päť rokov. Za ten čas polícia preverovala desiatky podnetov a obvinila 19 ľudí. Najviac prípadov zaevidovali v takzvanom supervolebnom roku 2014, kedy boli postupne na programe eurovoľby, priama voľba prezidenta a napokon aj voľby do samosprávnych celkov.

"Tu sa stretávame s fenoménom, že sú zainteresované do tohto osoby väčšinou alebo v prevažnej miere zo sociálne slabších vrstiev, takisto aj z tých oblastí, kde je vysoká nezamestnanosť," vysvetľuje zástupca Národnej protikorupčnej jednotky Vladimír Kúdela.

Dvaja odsúdení

Slovenské súdy v rokoch 2011 až 2014 neuzavreli žiadny takýto prípad. Vlani vecne príslušný Špecializovaný trestný súd vyriekol verdikt v šiestich kauzách, kde uznal vinnými z volebnej korupcie 10 ľudí.

Dvaja páchatelia skončili za mrežami na štyri či osem mesiacov. Päť odsúdených vyviazlo s podmienkou a dvaja s peňažným trestom. Ďalšiemu vymerali trest prepadnutia veci.

"Problém je v tom, že tieto osoby sú zneužívané za malé množstvo úplatku, respektíve za nejaké naturálne veci. Niekedy je to naozaj až smiešne, ale sú schopní dať sa ovplyvniť na správnu voľbu hlasu za nejaký alkohol alebo čokoládu," hovorí Kúdela.

Päť rokov

Zákon umožňuje potrestať toho, kto ponúka úplatok v súvislosti s voľbami alebo referendom až na dva roky. Prijímateľovi hrozí ročné väzenie a pokiaľ by niekto korumpoval pred voľbami vo väčšom rozsahu, prípadne ako verejný činiteľ, hrozí mu až päť rokov vo väzení.

"Najčastejšie sa stretávame s formou takzvaného vláčika, kde prvý volebný lístok vynesú von a potom sa skupina zhromaždí a následne vždy zapíšu hlas," hovorí Kúdela.

Pokiaľ ku volebnej korupcii dochádza na verejnosti, ide o priťažujúcu okolnosť.  Páchatelia sa preto majú na pozore. "Je to často robené v skrytých priestoroch, nie na verejnosti. Majú dohodnuté miesto, kde sa stretávajú a týmto spôsobom ten modus operandi stále opakujú a kontrolujú," dodáva Kúdela.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy