Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Jána Čarnogurského chcú blahorečiť. Politikov strýko zomrel počas púte
Zdielať na

Jána Čarnogurského chcú blahorečiť. Politikov strýko zomrel počas púte

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Na Slovensku by mohol čoskoro pribudnúť nový blahoslavený. Začiatok procesu blahorečenia má verejne vyhlásiť spišský biskup Štefan Sečka. Novým blahoslaveným by mal byť katolícky kňaz Ján Čarnogurský, ktorý zomrel v povesti svätosti.

Čarnogurský sa narodil pred takmer 112 rokmi 10. januára 1904 v Malej Frankovej v okrese Kežmarok. Kňaz Čarnogurský bol strýkom politika Jána Čarnogurského.

Ján Čarnogurský v Ríme dosiahol doktorát z filozofie a teológie na Pápežskej Urbanovej univerzite a po návrate bol od roku 1929 do roku 1936 kaplánom v Kežmarku.

Zomrel počas púšte

V roku 1936 ho spišský biskup povolal na Spišskú Kapitulu, kde v Kňazskom seminári pôsobil ako špirituál a na Vysokej škole bohosloveckej ako profesor pastorálnej a morálnej teológie. "Zomrel ako 34-ročný pri pešej púti bohoslovcov na Mariánsku horu v Levoči 1. júla 1938 v povesti svätosti. Pochovaný je v Malej Frankovej,“ povedala Anna Dudová, ktorá má byť cirkevnou notárkou. Pripomenula tiež, že Čarnogurský patril k tretiemu rádu františkánov a jeho rehoľné meno bolo "František Assiský“.

Dudová uviedla, že básnik Janko Silan sa s Čarnogurským rozlúčil osobitnou básňou Prostáčik Boží, v ktorej ho nazval "svätcom, ktorý chodil bosý“, "cherubínom, ktorý už je pri Bohu“.

Príklad od Františka z Assisi

Pápežský prelát Viktor Trstenský vydal svedectvo o jeho povesti svätosti a v obecnej kronike v Rakúsoch (bývalej filiálke Kežmarku) sa o ňom píše ako o "príkladnom kňazovi svätého života."

Podľa Dudovej si takýchto ľudí treba pripomínať preto, lebo bolí dobrí a žili nielen pre seba, ale aj pre iných. "Z náboženského aspektu ho fascinoval príklad sv. Františka Assiského, ktorý nasledoval Krista v chudobe, čo je výraznou črtou súčasného pápeža Františka,“ povedala Dudová.

Neobvyklá osoba

Podľa nej kňaz Ján Čarnogurský bol neobvyklou osobou v rodine Čarnogurských, "kde sa dáva priestor politickému a ekonomickému spôsobu života, kým on sa venoval výlučne čistému apolitickému náboženskému spôsobu života“.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy