Polojasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Pobúrení Brehovčania: Naše deti museli piť štyri roky arzén v obecnej vode
Zdielať na

Pobúrení Brehovčania: Naše deti museli piť štyri roky arzén v obecnej vode

TREBIŠOV / Informácia o arzéne v obecnom vodovode v dedine Brehov v okrese Trebišov šokovala verejnosť. Kompetentní o rakovinotvornej látke vedeli už v roku 2011, no rázne nezakročili. Až v roku 2015. Najrizikovejšou skupinou sú deti, tie dostávali až desaťnásobok povolenej hodnoty arzénu.

"Myslím si, že to šokovalo každého. Naše deti museli piť štyri roky arzén. Museli ho piť, pretože sme nevedeli, že ho obsahuje obecná voda," hovorí jeden z obyvateľov Slavomír Sabo.

Vodu s vysokým obsahom arzénu pili pravidelne nielen dospelí ale aj malé deti. Následky na ich zdraví sa môžu objaviť kedykoľvek. "Zdravotné problémy nemusia prísť o mesiac alebo o polroka. Môže to prísť až o päť rokov," povedala pre televíziu JOJ miestna obyvateľka.

"Arzén môže byť zdravotne nebezpečný. Ide o to kumulatívne dlhoročné pôsobenie. Môže mať toxické aj karcinogénne účinky na zdravie," potvrdila hygienička Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Trebišove MUDr. Terézia Konevičová.

Ohrozené deti

V Brehove sa to dialo najmenej štyri roky. Kým dospelí pili vodu len doma, deti ktoré navštevovali obecnú materskú škôlku dostávali pravidelne zvýšenú dávku. Kompetentní o tom vedeli.

"Hodnota arzénu v roku 2012 približne desaťnásobne  presiahla najvyššiu medznú hodnotu," píše sa vo výsledku kontroly Úradu verejného zdravotníctva SR.

Starosta obce túto skutočnosť nepovedal ani poslancom ani obyvateľom obce. Dedinčania sa cítia ako pokusné králiky. Ešte na jar tohto roku sa sťažovali na zdravotné problémy. Príčinu nepoznali.

Zdravotné problémy

Obyvateľov zatiaľ nikto neinformoval o rizikách z vysokých dávok arzénu, ktoré im hrozia. Ľudia nevedia či majú absolvovať vyšetrenia alebo liečbu. Najväčšie obavy majú prirodzene o svoje deti. "Máme veľké obavy, nedávno sa nám narodila malá dcérka. Deti majú kožné problémy - rôzne vyrážky a červená pokožka. Deti sa sťažovali na bolesti hlavy aj na žalúdočné problémy," popísali zdravotné problémy svojich detí miestni obyvatelia.

Celá obec je už momentálne napojená na verejný vodovod a pije vodu bez arzénu. Ľudia zatiaľ nepoznajú odpoveď, prečo sa ich zdravie týmto spôsobom nechránilo už pred štyrmi rokmi.

"Napriek tomu, že RÚVZ Trebišov už od roku 2010 resp. 2011 mal dôkazy o nevyhovujúcej kvalite pitnej vody, pristúpil k nariadeniu opatrení až v roku 2015," píše sa vo výsledu kontroly Úradu verejného zdravotníctva SR.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy