Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na preventívnu prehliadku u zubára zostáva posledných pár dní
Zdielať na

Na preventívnu prehliadku u zubára zostáva posledných pár dní

BRATISLAVA / Na preventívnu prehliadku u zubára zostávajú posledné dni. Mnohé ambulancie si totiž začnú od pondelka čerpať dovolenku a otvoria až 11. januára. Či ale ešte dostanete termín, vám nikto už garantovať nemôže.

Mnohé zubné ambulancie už majú termíny beznádejne obsadené. "Snažíme sa, robíme, čo môžeme, ale je toho naozaj veľa," informuje zubár z Nitry. "Všetko sa necháva na poslednú chvíľu," tvrdí zubár zo Spišskej Novej Vsi.

Nápor pacientov je obrovský. V čakárňach nesedia iba pacienti, ktorí čakajú na pečiatku pre poisťovňu, ale aj ľudia, ktorí návštevu zubára odkladali celé mesiace. Niektoré ambulancie preto predlžujú ordinačné hodiny. Iné ich už musia odmietať. "Predĺžime ordinačné hodiny, aby sme tie stavy aspoň podchytili, a potom sa budú robiť veľké dokončovačky až na budúci rok," hovorí stomatológ Aurel Ducko.

Šesťdesiat percent ľudí

"Plne hradená je preventívna prehliadka, odstránenie zubného kameňa a povlaku, odstránenie zubného kazu," informuje hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

V minulom roku absolvovalo povinnú preventívnu prehliadku u zubára iba necelých 60 percent ľudí, tí ostatní musia za zanedbanie prevencie doplácať. "V prípade, že pacient neabsolvuje preventívnu prehliadku, v budúcom roku si všetky náklady spojené s liečbou zubného kazu hradí sám," tvrdí hovorca poisťovne Dôvera Michal Štepiansky.

Celoročná starostlivosť

"Vo svojom vlastnom záujme by sa mal každý starať o svoje zuby celý rok a keď je nejaký problém, by mal svojho zubára navštíviť," dodal Ducko.

Téme sa venuje redaktorka Dana Strculová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy