Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Poslanci prelomili prezidentovo veto pri platoch zdravotníkov
Zdielať na

Poslanci prelomili prezidentovo veto pri platoch zdravotníkov

BRATISLAVA / Parlament prelomil prezidentovo veto a schválil novelu zákona o platoch zdravotníkov v pôvodnom znení. Za hlasovalo 78 poslancov, proti bolo osem a zdržalo sa 32 poslancov.

Prezident Andrej Kiska vrátil novelu parlamentu na opätovné prerokovanie v pondelok. Hlava štátu upozornila, že rozpočtové krytie zákona nepovažuje za dostatočné.

Zvýšenie platov

Kiska tiež upozornil, že dôvodovej správe k návrhu zákona chýba vplyv na rozpočet.

Ešte pred hlasovaním premiér Robert Fico avizoval, že parlament veto prelomí. “Cieľom novely zákona je zvýšiť platy sestier a zdravotníckych pracovníkov. Na tento účel vláda vyčlenila a garantuje 55 miliónov eur, čiže je finančne krytý,“ vyhlásil. Potvrdzovať to podľa neho majú aj nové platové dekréty, ktoré v týchto dňoch dostávajú sestry a zdravotnícki pracovníci.

"Hoci rešpektujeme právo prezidenta vracať zákony do národnej rady, musíme skonštatovať, že schválenie jeho návrhov by znemožnilo zvýšenie platov. Keďže platy sestier a zdravotných pracovníkov musia byť zvýšené, návrhy prezidenta budú v parlamente odmietnuté a zákon schválený v pôvodnom znení, čo umožní pokračovať v procese zvyšovania platov," konštatoval premiér.

Výpovede pokračujú

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek varuje, že sestry budú pokračovať vo výpovediach. “Pán minister má problém, ktorý by mal riešiť. Problémom je, že sestry chcú odísť z nemocníc a občania nebudú mať zabezpečenú zdravotnú starostlivosť,“ reagovala šéfka komory Iveta Lazorová.

V rozprave k novele zákona vystúpili len dvaja poslanci, a to Viliam Novotný a Peter Osuský. Obaja vyčítajú právnej úprave, že nie je finančne krytá, pričom môže skončiť na ústavnom súde. Podľa Novotného je vrátená novela  problematická od samotného začiatku.

Ako poznamenal, jej hlavným negatívom je, že nenastala dohoda medzi rezortom zdravotníctva, stavovskými organizáciami a odborármi. “Toto považujem za nesmierne vážne a nesmierne nebezpečné, a aj to je dôvodom, prečo sestry v nemocniciach, hlavne v štátnych, hromadne dávajú výpovede,“ povedal v rozprave.

Hlasovaním o novele poslanci ukončili 58. schôdzu národnej rady. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články