Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Poslanec Jobbiku odmieta zrušiť svoju kanceláriu na Slovensku
Zdielať na

Poslanec Jobbiku odmieta zrušiť svoju kanceláriu na Slovensku

DUNAJSKÁ STREDA / Pár dní pred vstupom do platnosti zákona, ktorý stranám a politikom nespĺňajúcim podmienky zakazuje otvárať na území Slovenska kancelárie, prišiel Slovensko navštíviť zriaďovateľ zatiaľ jedinej takejto kancelárie u nás. Podpredseda maďarského Jobbiku István Szávay ale stále tvrdí, že rušiť ani platiť nič nebude.

István Szávay prišiel z Maďarska na Slovensko, aby vo svojej kancelárii, ktorú si zriadil v Dunajskej Strede pred dvomi mesiacmi, začal úradovať aj osobne.

"Za doterajšie fungovanie mojej kancelárie ďakujem našim skvelým členom z Felvidéku, ktorí tu mali každú stredu službu, dostal som množstvo podnetov," začal sa Szávay a vzápätí priblížil tri, podľa neho najdôležitejšie podnety.

Dostal aj jednu ponuku. "Od slovenskej kancelárie právnej ochrany na spoluprácu.  Nie náhodou som nespomenul jej meno, ešte uvidíme! Neriešili sme interné záležitosti Slovenska, ba dokonca sme neohrozili ani jeho územnú celistvosť," pookračuje.

Protimaďarský zákon

Vyjadril sa aj k zatvoreniu kancelárie po 15. decembri, keď do platnosti vstúpi pozmenený zákon o kanceláriách zahraničných politických strán a politikov.

"Nech prijme Slovensko akýkoľvek zákon, nebudú vedieť činnosť tejto kancelárie prekaziť právnou cestou," myslí si.

Argumentom podpredsedu Szávayho je, že kanceláriu neprenajíma politická strana, ale on, a to v mene parlamentného poslaneckého klubu Jobbik.

"Toto je jeden protimaďarský zákon, nebudem si ho ctiť. A prípadnú pokutu, samozrejme, nie som ochotný vyplatiť," zdôrazňuje.  

Nevyjadrujú sa

Ministerstvo vnútra sa zatiaľ k veci nevyjadruje. "K tejto téme je predčasné sa vyjadrovať, pretože novela zákona je účinná až od budúceho týždňa, čo znamená, že v tejto chvíli ministerstvo vnútra nemá žiadne zákonné možnosti," informovala hovorkyňa ministerstva Andrea Dobiášová.

"Kancelária bude otvorená aj budúcu stredu, to je isté. Ja neviem či prídem, ale kolegovia tu budú," povedal Szávay. 

Po dvadsiatich minútach Szávay stretnutie s novinármi ukončil. "A teraz elegantne zatvoríme, prajem všetko dobré," zakončil.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy