Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na dokončenie Starého mosta ostávajú posledné hodiny
Zdielať na

Na dokončenie Starého mosta ostávajú posledné hodiny

BRATISLAVA / Posledné práce na bratislavskom Starom moste bežia na plné obrátky. Časový limit vyprší už o polnoci. Pokiaľ chce mesto na most a električkové prepojenie s Petržalkou dostať peniaze od Európskej únie, v stredu ráno musí mať kompletnú faktúru za všetky ukončené práce.

Robotníci ešte osádzajú posledné kusy koľajníc, dokončujú zábradlia, osvetlenie či zastávky.

"Máme čas ešte do dnešnej polnoci, to využijeme a s plným nasadením kolegovia tieto práce dokončia," povedal na brífingu za zhotoviteľa stavby riaditeľ spoločnosti Eurovia-SK Róbert Šinály.

Práce finišujú

Posledný deň mali robotníci ešte plné ruky práce. Štúrova ulica, po ktorej bude premávať električka na Starý most, už bola hotová, no na Šafárikovom námestí ešte museli dokončiť zastávky MHD a osadiť automaty na cestovné lístky.

Dokončovali aj nájazdy na Starý most zo Šafárikovho námestia i z petržalskej strany. Na samotnom Starom museli ešte položiť časť koľajníc, osadiť zábradlia, zvodidlá či zapojiť osvetlenie.

"Starý most bude dokončený včas a riadne. Bratislava dnes dokončuje jeden z najväčších dopravných projektov za posledné roky," vyhlásil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, ktorý je hrdý, že projekt sa podarilo uskutočniť za predpokladanú sumu približne 70,5 milióna eur.

Veľa práce

Pracovný ruch ale na stavbe neutíchne úplne, zhotoviteľ ešte musí opraviť nedostatky a dokončiť nedorobky. "Pri takomto veľkom diele a náročnom projekte sú vždy nejaké veci, ktoré treba dorobiť," skonštatoval Nesrovnal.

Dokončenie stavebných prác na Starom moste ale ešte neznamená, že ho uvedú do prevádzky. Stavbu ešte musia skolaudovať.

"Kolaudovať bude päť inštitúcií – Hlavné mesto Bratislava, Staré Mesto, Petržalka, Bratislavský samosprávny kraj a okresný úrad. To bude pomerne zložitá logistická akcia, papierovo aj právnicky, a potrvá niekoľko mesiacov," upozornil ešte začiatkom decembra Nesrovnal.

Kolaudáciu chcú podľa neho rozdeliť na niekoľko častí s tým, že most by chceli najprv sprevádzkovať aspoň pre cyklistov a peších a potom postupne aj pre električky. 

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy