Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bratislava bude mať čoskoro nový Starý most. Práce už finišujú
Zdielať na

Bratislava bude mať čoskoro nový Starý most. Práce už finišujú

BRATISLAVA / Prestavba Starého mosta v Bratislave sa blíži ku koncu, na dokončení stavby aktuálne nonstop pracuje 400 ľudí. Zhotoviteľ má na dokončenie projektu posledných 13 dní, prestavba Starého mosta spolu s vybudovaním prvej časti električkovej trate do Petržalky má byť totiž hotová do 15. decembra.

"Môže sa stať, že niektoré veci sa budú ešte dorábať v rámci nejakých reklamácií, ale 15. decembra dostanú Bratislavčania nový Starý most, prerobenú Štúrovu ulicu, Šafárikovo námestie a petržalskú stranu," konštatoval dnes po kontrolnom dni primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Na Starom moste robotníci do konca tohto týždňa zabetónujú mostovku, postupne pokladajú koľajnice, montujú osvetlenie či dokončujú zábradlia. "Koľajnice sa budú navážať zo strany Šafárikovho námestia, ostáva tam ešte asi 100 metrov. Dokončuje sa vybetónovanie Šafárikovho námestia a Štúrova ulica bude v podstate hotová," priblížil stav prác primátor Nesrovnal.

Na petržalskej strany treba ešte dokončiť koľajový zvršok a položiť koľajnice. "Musím vyjadriť spokojnosť s prácami a teším sa na to, že 15. decembra budeme preberať dokončenú stavbu," dodal primátor.

Kedy bude v prevádzke?

Stavba síce musí byť dokončená a aj vyfakturovaná už o niekoľko dní, no stále nie je jasné, kedy bude Starý most a električková trať v prevádzke. Po dokončení prác totiž príde na rad kolaudácia stavby.

"Kolaudovať bude päť inštitúcií – Hlavné mesto Bratislava, Staré Mesto, Petržalka, Bratislavský samosprávny kraj a okresný úrad. To bude pomerne zložitá logistická akcia, papierovo aj právnicky, a potrvá niekoľko mesiacov," upozorňuje primátor.

Kolaudáciu chcú podľa neho rozdeliť na niekoľko častí s tým, že most by chceli najprv sprevádzkovať aspoň pre cyklistov a peších a potom postupne aj pre električky.

Číslo 1

Na jazdu električkou cez vynovený Starý most si však budú musieť ľudia ešte nejaký čas počkať. Podľa predbežných odhadov radnice by sa trať mohlo podariť sprevádzkovať najskôr vo februári. Brehy Dunaja by mala spájať električka číslo 1. ktorá bude do Petržalky jazdiť z Hlavnej stanice Bratislava.

Pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy