Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
OSN odporúča hradiť interupcie a antikoncepciu z verejných zdrojov
Zdielať na

OSN odporúča hradiť interupcie a antikoncepciu z verejných zdrojov

BRATISLAVA / Výbor Organizácie spojených národov (OSN) pre zrušenie diskriminácie žien vo svojej štúdii tvrdí, že slovenské ženy to majú v krajine ťažké. Ak sú samostatné matky, majú sťažené podmienky na trhu práce. Ženy chýbajú na čelných politických pozíciách a nie sú ani dostatočne chránené pred domácim násilím.

Slovenské ženy ťahajú za kratší koniec. Vidí to tak aj Výbor OSN pre zrušenie diskriminácie žien a vyzýva našu vládu, aby situáciu napravila.

"To sú veci, ktoré vláda dlhodobo nerieši. Napríklad výbor jej to vytkol v súvislosti so stále neexistujúcou ratifikáciou Istanbulského dohovoru, alebo zákona o násilí páchanom na ženách," uviedla hovorkyňa občianskeho združenia Občan, demokracia a zodpovednosť Jana Debrecéniová.

"Takéto odporúčania sa vydávajú všetkým krajinám, vrátane krajín ako Švédsko, Fínsko, ktoré sú vo veci rodovej rovnosti oveľa ďalej," uviedla tajomníčka Výboru pre rodovú rovnosť ministerstva práce Oľga Pietruchová.

Zastúpenie žien v riadiacich funkciách

Výbor Slovensku vyčíta viacero vecí. "Problematika násilia na ženách alebo nedostatočného zastúpenia žien vo verejných a riadiacich funkciách alebo problematiku nerovného odmeňovania žien v pracovnom prostredí,," tvrdí výkonný riaditeľ Slovenského národného strediska pre ľudské práva Marián Mesároš.

Podľa Jany Debrecéniovej výbor upozornil aj na situáciu žien, ktoré majú malé deti, na trhu práce.

Výbor nám vytýka aj vysoké súdne poplatky, dlhé súdne konania a nedostatočné sumy odškodnenia v prípadoch keď sa ženy súdia podľa antidiskriminačného zákona.

"Sme sa netajili tým, sme si vedomí toho, že máme ešte v mnohých oblastiach nedostatky a potrebujeme posilňovať niektoré oblasti," dodala Oľga Pietruchová.

Niektoré návrhy prijať nemôžeme

Sú ale aj návrhy, ktoré prijať jednoducho nemôžeme. "Napríklad prijať kvóty pri zamestnávaní žien v netradičných oblastiach, ale to je v rozpore s európskym právom, pretože v zamestnanosti sa kvóty nesmú prijímať," dodala Pietruchová.

V navrhovaných zmenách je napríklad aj to, aby antikoncepcia a interrupcie boli kompletne hradné z verejného zdravotného poistenia. Slovensko by malo posilniť inšpekcie práce, aby sa obmedzila diskriminácia žien na pracovisku. "Každý jedinec, bez ohľadu na pohlavie, mal by mať rovnakú štartovaciu čiaru," dodáva Mesároš. 

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy