Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Tehotná Bohunka mala len 30 percentnú šancu na prežitie
Zdielať na

Tehotná Bohunka mala len 30 percentnú šancu na prežitie

KEŽMAROK/BRATISLAVA / Odvážna mamička z Kežmarku absolvovala náročnú operáciu srdca. Lekári jej dávali len 30 percentnú šancu na prežitie. Na operačnom stole ale neležala sama. Lekári sa museli naraz postarať o dvoch pacientov, bola totiž v treťom mesiaci tehotenstva.

"Mala som len 30 percentnú šancu, že operáciu prežijem," spomína Bohunka Rusnačiková, ktorá nemala na výber. Pre zúženú aortálnu chlopňu jej zlyhávalo srdce a iná možnosť neexistovala.

"Hrozilo jej také poškodenie zdravia, že by neprežila ani ona a ani dieťatko," vysvetľuje primárka oddelenia anesteziológie Národného ústavu srdcových chorôb Ingrid Olejárová.

Lekári z NÚSCH už nemohli dlhšie čakať a rozhodli sa budúcu mamičku operovať už počas tehotenstva aj napriek veľkému riziku.

Zázrak

Doma čakal na svoju mamičku ročný Dávidko. Keď sa na operačnom sále zavreli za tehotnou ženou dvere, jej manžel sadol do auta a celú cestu z Bratislavy až do Kežmarku sa modlil, aby všetko dobre dopadlo.

"Počas cesty domov som sa stále modlil. Ani som nevnímal autá okolo seba, bolo to ako v amoku," spomína manžel operovanej pacientky Kamil Rusnáčik.

Bohunka nepočúvala reči o interupcii, nevzdala sa a nielen dobré zdravie je teraz pre ňu obrovskou odmenou. "Vždy keď sa pozriem na svojho syna, spomeniem si na všetko, čo sme prežili. Našťastie sme to zvládli," hovorí s úsmevom vyliečená pacientka.

Unikátna operácia

"Potom mi volal pán doktor Beňa a oznámil mi tú najkrajšiu správu v živote - že je všetko v poriadku, ja som sa rozplakal od šťastia," spomína Kamil.

Lekári z Národného ústavu srdcovo cievnych chorôb si na túto operáciu pamätajú veľmi dobre, v ich štatistikách ich je podobných zákrokov naozaj veľmi málo.

"Taký zákrok sa naozaj nerobí často. Toto bola v histórii Ústavu asi tretia žena, ktorú sme operovali týmto spôsobom. Aj vo svete je takých prípadov veľmi málo," povedal prednosta Kliniky kardiochirurgie NÚSCH Michal Hulman. Mamička dvoch malých detí teraz funguje stopercentne a náročnú operáciu jej pripomína už iba veľká jazva na hrudníku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy