Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Šéfka Najvyššieho súdu Švecová žiada zastaviť Harabinovi výkon funkcie
Zdielať na

Šéfka Najvyššieho súdu Švecová žiada zastaviť Harabinovi výkon funkcie

BRATISLAVA / Štefan Harabin je možno posledný týždeň sudcom. Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová žiada disciplinárny senát, aby mu pozastavil výkon funkcie a uložil mu najprísnejší trest – odvolanie z funkcie sudcu. Senát musí o pozastavení funkcie rozhodnúť do desiatich dní, termín začal plynúť v piatok. Informuje o tom Denník N.

Daniela Švecová podala tretí návrh pre rozhodnutia, kde Harabin oslobodil skorumpovaných policajtov, lebo považoval za nezákonnú inšpekciu ministerstva vnútra, ktorá ich vyšetrovala.

Harabin sa podľa Švecovej dopustil “závažného disciplinárneho previnenia nezlučiteľného s funkciou sudcu”. Vyčíta mu dva prípady, informuje denník N.

V prvom mal spojiť dve trestné veci Príbelský a Srnčík na spoločné konanie, hoci na to nebol zákonný dôvod.

Korupcia policajta

Ďalším prípadom je kauza policajta Juraja Vymyslického, ktorý zastavil vodiča auta, ktorý nezostavil na značke STOP. Namiesto pokuty si pre seba vypýtal 50 eur. Stalo sa to pri obci Brodské. Harabin ho po tom, čo ho odsúdil špecializovaný trestný súd, oslobodil.

“Toto rozhodnutie už nie je možné napraviť prostredníctvom žiadneho opravného prostriedku. Fakticky teda prepustil verejného funkcionára právoplatne odsúdeného za korupciu s právne nezvratným účinkom,” napísal denníku hovorca najvyššieho súdu Boris Urbančík.

Oslobodenie sexuálneho devianta

Prvý Švecovej návrh na Harabina sa týka toho, že spolu v senáte so sudcami Viliamom Dohňanským a Gabrielou Šimonovou oslobodili sexuálneho devianta. Švecová chce trestať aj Šimonovú s Dohňanským.

Harabina chce Švecová trestať aj za to, že pre policajnú inšpekciu nezvolal trestnoprávne kolégium ešte keď bol jeho predseda, hoci vedel, že na jej zákonnosť existujú rozdielne pohľady dvoch senátov.

Zatiaľ nie je známy senát, a teda ani presný termín, kedy bude disciplinárny senát rozhodovať o návrhu predsedníčky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej na pozastavenie výkonu funkcie sudcu Štefana Harabina pre závažné disciplinárne previnenie. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca súdu Boris Urbančík.

Štefan Harabin a Daniela Švecová majú dlhodobo naštrbený vzťah. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy