Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Slovensko Európskej komisii stále neprezradilo, koľko migrantov príjme
Zdielať na

Slovensko Európskej komisii stále neprezradilo, koľko migrantov príjme

BRATISLAVA / Do konca októbra mal rezort vnútra odpovedať Európskej komisii, koľko migrantov príjmeme do konca roka. Isté ale je, že preferovať budeme sýrskych utečencov.

Európska komisia žiadala od Slovenska aby do matematickej tabuľky dopísalo číslo. Teda počet utečencov, ktoré prijme, nie ale z  tých, ktorí sú v Grécku a Taliansku.

Po niekoľkých dňoch pátrania sa práve tento fakt ukázal ako rozhodujúci pri odpovedi od Ministerstva vnútra.

"Nejde o relokácie, ale o presídľovanie z tretích krajín. My samozrejme dodržíme záväzok v priebehu dvoch rokoch presídliť sto osôb na naše územie," informoval hovorca ministerstva Petar Lazarov.

Prioritne Sýrčania

Prioritne pôjde o sýrskych utečencov z regiónu Libanon, Jordánsko a Irak. A to o 50 osôb v 2016 a rovnaký počet o rok neskôr. Pokiaľ ide o relokáciu utečencov, ktorí sú v Grécku a Taliansku, tam má Slovensko ešte pár týždňov do splnenia si povinnosti.

"V súlade s dohodami, Slovenská republika dá do polovice decembra Európskej komisii vedieť, kedy príjmeme sto utečencov," hovorí Lazarov.

Styční dôstojníci

Štyridsať ľudí v Grécku a 60 v Taliansku, ktorí prídu na Slovensko ale za našu krajinu zatiaľ nemá kto vybrať. Výber takzvaných styčných úradníkov a určenie formy ich činnosti je ešte v štádiu riešenia.

"Žiaden členský štát nemá povinnosť vymenovať styčného dôstojníka," zdôrazňuje Lazarov.

Ich práca navyše začne mať zmysel až po tom, čo naša republika oznámi prevzatie prvej skupiny žiadateľov a grécke alebo talianske úrady ju začnú na to pripravovať.

Slovensko síce stále odmieta povinnú kvótu, ktorá mu určuje v prvej fáze prijať 802 utečencov. No pristúpilo na istú formu solidarity. Okrem 200 ľudí počas nasledujúcich dvoch rokov tak prijme aj ďalších.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy