Jasno
23°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V osade Podskalka zrušili hliadky, obyvatelia majú strach
Zdielať na

V osade Podskalka zrušili hliadky, obyvatelia majú strach

HUMENNÉ / Hádžu kamene do idúcich autobusov, do rána nahlas spievajú, odpadky vyhadzujú rovno z okna. Aj takto sa podľa Humenčanov správajú obyvatelia osady Podskalka. Od minulého roka tu fungovali Rómske občianske hliadky. Osem nezamestnaných miestnych mužov dávalo pozor na poriadok aj bezpečnosť. Už niekoľko dní sú ale tieto hliadky zrušené. Zmenu okamžite pocítili nielen obyvatelia mesta a osady, ale aj mestskí policajti.

Obyvatelia osady mali pred hliadkou rešpekt takmer ako pred policajtmi. Rómske hliadky sú až ale niekoľko dní zrušené. "Viac bordelu tam je teraz," sťažujú sa obyvatelia obce.

"Už sme to pocítili, máme tam viacej výjazdov hlavne v nočných hodinách," hovorí náčelník Marián Zub. Rómske hliadky mesto zriadilo spolu s implementačnou agentúrou v rámci projektu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny minulý rok v októbri. Spomedzi nezamestnaných miestnych Rómov vybrali 8 mužov. Pri ich výbere bolo dôležité aj to, aby mali prirodzenú autoritu v prostredí, kde žijú.

Riešili konflikty bez polície

"Keď som išla na nočnú, keď svetlá nesvietili, tak som sa nemusela báť," opisuje obyvateľka Podskalky. Štyria pracovali dopoludnia a štyria popoludní. Piatky pracovali spoločne do polnoci. Členovia občianskych hliadok spolupracovali aj s políciou. Naučili sa riešiť s miestnymi konflikty aj bez toho, aby museli zakaždým volať mestskú políciu.

Občianske hliadky boli v októbri tohto roka zrušené vo všetkých samosprávach na Slovensku, ktoré sa do tohto projektu zapojili. Nie je ale vylúčené, že by v budúcnosti mohli pokračovať.

"Mesto Humenné po výzve implementačnej agentúry bude v projekte pokračovať, nakoľko mal tento projekt veľký úspech aj u samotných obyvateľov Podskalky," povedal hovorca mesta Humenné Kamil Kobák.

Téme sa venuje redaktorka Katarína Kleknerová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy