Zatiahnuté, dažďové prehánky
19°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Novozámčanka bez príbuzných zomrela v nemocnici, stále nie je pochovaná
Zdielať na

Novozámčanka bez príbuzných zomrela v nemocnici, stále nie je pochovaná

KOMÁRNO / Ženu, ktorá zomrela pred dvomi týždňami v komárňanskej nemocnici, nemajú jej vzdialení príbuzní za čo pochovať. Pohrebná služba preto zo zákona požiadala o zaplatenie pohrebu mesto Komárno. Objednávku pohrebu nebohej podpísalo až v utorok.

Koncom septembra zomrela v Komárne nemocnici 46-ročná Novozámčanka. Jej telo ešte vždy leží v márnici. "Toto telo máme už dva týždne v chladiarenskom boxe a nemá ho kto pochovať. My sme to signalizovali mestu, ktoré je v tomto prípade povinné zaobstarať pohreb, dodnes sa nikto v tejto veci neangažoval," povedal majiteľ pohrebnej služby Alexander Földes.

Zákon jasne hovorí, že v prípade, ak sa do troch dní od úmrtia nikto z pozostalých  nepostará o pohreb, je potrebné o tom informovať obec, na území ktorej nebohý zomrel.

Iné mesto

"Zložitosť tohto prípadu spočíva v tom, že zosnulá nie je z Komárna, ale z Nových Zámkov. Pokiaľ to boli doteraz osoby, ktoré boli z Komárna, tieto veci sa riešili ľahšie a keď to bol bezdomovec, alebo sociálny prípad, tak to išlo hladko," pokračuje Földes.

Svoje zrejme zohrala aj skutočnosť, že od uplynutia 96-hodinového termínu po smrti až do dnešného dňa v kalendári svietia hneď dva víkendy, keď sa na úrade nepracuje.

Kremácia

"Postupovali sme v zmysle zákona, danú žiadosť sme obdržali 28.9., všetko je pripravené, všetko je podpísané, vyhoveli sme v zákonom stanovenej lehote," tvrdí vedúca sociálneho oddelenia Zita Adamová.

Telo nebohej ženy tak po dvoch týždňoch konečne odvezú na kremáciu, ihneď po tom, ako pohrebná služba dostane objednávku od mesta.

Reportáž spracovala redaktorka Drahu Dobrovicsová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy