Jasno
17°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Tomáš (21) sa znovu narodil, prebral sa z klinickej smrti
Zdielať na

Tomáš (21) sa znovu narodil, prebral sa z klinickej smrti

MARTIN / Dvadsajedenročný Tomáš z Martina sa druhýkrát narodil. Zdravotníci pripúšťajú, že pri jeho vyliečení sa dá hovoriť až o zázraku. Srdce mladíkovi nebilo asi trištvrte hodinu, no dnes je opäť zdravý.

Tomáš sa netají tým, že sa na hranici smrti ocitol pre vlastnú nezodpovednosť. S partiou sa vybrali k štrkovisku oslavovať kamarátove narodeniny. Keď všetci odišli, začal hľadať prsteň, ktorý stratil v jazere. Neodradilo ho ani, že nevie plávať.

"Bola to moja hlúposť, ako mi aj v nemocnici povedali. Ísť s doma promile do vody," priznáva Tomáš.

Rýchla pomoc

Ľudia, ktorí videli ako zmizol pod hladinou, začali mladíka okamžite hľadať. Z vody, kde bol asi desať minút, ho vytiahol okoloidúci veterinár.

"Tá pomoc by nebola na takej úrovni, keby tam neboli dvaja ľudia, ktorí priam až profesionálne zasiahli," hovorí záchranca Leonard Mišík.

Kým Tomášovi dávali masáž srdca a umelé dýchanie na ceste už boli záchranári.

"V čase ich príchodu bol pacient už v stave klinickej smrti. Nedýchal, nereagoval a nebilo mu srdce. Posádka začala s oživovaním, ktoré bolo po niekoľkých desiatkach minút úspešné," hovorí hovorkyňa skupiny Falck Alena Lacyková-Krčová.

V kritickom stave

Následne ho previezli do nemocnice, no stále bo v kritickom stave. "Lekári nám povedali, že nemá prakticky žiadnu šancu," hovorí mladíkova mama Ľudmila Reichlová.

Tomáš si uvedomuje, že jeho návrat do života je výnimočný. Sľubuje, že na to bude pamätať.

"Lekári mi povedali, že mám druhú šancu do života a že ju nemám premárniť," hovorí Tomáš.

Tomáš sa druhýkrát narodil, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy