Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Týrané kone môžete zachrániť aj vy. Stačí sledovať sociálne siete
Zdielať na

Týrané kone môžete zachrániť aj vy. Stačí sledovať sociálne siete

BRATISLAVA / Príbehy o týraných mačkách či psoch mávajú aj dobrý koniec. Väčšinou sa nájde človek, ktorý dá zvieraťu nový domov. Ale predstavte si, že by ste mali zachrániť týraného koňa. Na to len dobrá vôľa nebude stačiť a nie každý má také možnosti ako hrdinovia v seriáli Divoké kone. Lenka Kmeťová také možnosti ale má.

Záchrana koňa je ľahšie predstaviteľná v seriáli, realita ale od seriálu nie je vzdialená. "Projekt celonárodnej záchrannej siete pre týrané kone je toho dôkazom. Suplujeme štát, pretože pri záchrane koní neexistuje žiadne oficiálne zariadenie," informuje predsedníčka OZ Lenka Kmeťová.

Všetko sa to začalo záchranou jedného koňa. "Najprv prišiel jeden, a potom kobylka Suzie, ktorá zmenila môj pohľad na túto problematiku. Vzniklo občianske združenie a projekt," opisuje začiatky predsedníčka. Do projektu je zapojené aj ministerstvo pôdohospodárstva a Štátna veterinárna správa.

Ako v seriáli

Doma má Lenka 4 kone, z toho 3 zachránené. "Ja sa o ne osobne starám," hovorí. Podozrenie na týranie môžu ľudia prostredníctvom webovej stránky či sociálnej siete nahlásiť priamo organizácii.

"Zvieratá týrajú ľudia, ktorí k nim nemajú vzťah. Aj ako ukazuje seriál Divoké kone, pán Kardoš je jeden z takých príkladov, ako sa dajú týrať kone," tvrdí Kmeťová.

Ako aj v seriáloch sa príbeh končí šťastným koncom, aj predsedníčka o nejednom vie. Pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy