Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Realita slovenského právneho systému: Tyran má právo na obhajobu, obeť nie
Zdielať na

Realita slovenského právneho systému: Tyran má právo na obhajobu, obeť nie

TRENČIANSKY KRAJ / Žena, ktorú podľa jej slov fyzicky a psychicky týral manžel, si po 22 rokoch môže vydýchnuť. Skončil vo vyšetrovacej väzbe a za týranie mu hrozí osem rokov. Žena sa rozhodla prehovoriť o tom, čo prežívala.

"Mám záznamy, kde mi zlomil nos. Začal na mňa nátlaky, že som psychicky chorá, aby som sa išla liečiť," hovorí Helena.

Podľa jej slov ju manžel týral viac ako dvadsať rokov. Nakoniec sa mu vzoprela. Ťažké chvíle začala prežívať niekoľko mesiacov po svadbe. Po narodení syna bol manžel stále agresívnejší.

Týral ju 20 rokov

"Obvinený muž viac ako dve desaťročia týral svoju manželku a to tak, že ju fyzicky napádal, neustále jej nadával a posielal ju na psychiatriu," uviedla policajná hovorkyňa Elena Antalová.

"Bil ma. Niekedy raz za týždeň. Žila som pod takým psychickým nátlakom, kedy to bude a ako to bude. Strach som mala," dodáva Helena.

Helena nakoniec svojho muža udala na polícii, skončil vo vyšetrovacej väzbe. Hrozí mu osem rokov za mrežami. "Vyšetrovateľ obvinil 63-ročného Alojza zo zločinu týrania blízkej a zverenej osoby," dodala hovorkyňa Antalová.

Nemá nárok na advokáta

Helene sa nepáči najmä to, že muž, ktorý ju podľa jej slov týral má nárok na advokáta plateného štátom. Ona ako obeť nie. "Neviem, či sa budem sama brániť. Nemám peniaze na advokáta. Zarábam, ale nemám," tvrdí Helena.

"Celkovo práva poškodeného na Slovensku sú veľmi obmedzené, o čom sa vedú dlhé diskusie. Jednoznačne nemá právo na obhajcu, ktorý by jej bol pridelený štátom," hovorí advokát Ján Kanaba.

Páchatelia trestných činov sú v tomto smere na rozdiel od obetí vo výhode. To sa má čoskoro zmeniť. 

"Ministerstvo spravodlivosti pripravuje samostatný zákon o obetiach, kde bude zakomponovaná aj právna pomoc obetiam bezplatná. Budú môcť byť zastupovaní skutočne profesionálne po všetkých stránkach v trestnom konaní," uviedla expertka na trestné právo a rektorka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská.

Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy