Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Žilinčania, ktorí dovŕšia 62 rokov, môžu v MHD cestovať zadarmo
Zdielať na

Žilinčania, ktorí dovŕšia 62 rokov, môžu v MHD cestovať zadarmo

ŽILINA / Žilinčania, ktorí tento rok dovŕšia 62 rokov, budú cestovať mestskou hromadnou dopravou zadarmo. Takúto výhodu už v tomto veku neponúka žiadne iné mesto na Slovensku. Viacerí obyvatelia Žiliny v tom vidia len populistický krok zo strany magistrátu a pýtajú sa, kto to zaplatí.

Primátor mesta Žilina Igor Choma vraví, že sa magistrát  touto myšlienkou začal zaoberať už pred štyrmi rokmi. Tvrdí, že radnica má všetko premyslené. Aj keď tento nápad bude stáť mesto dvesto tisíc eur ročne.

"Analýzy sú urobené, bolo to niekoľkokrát prepočítané," tvrdí Chroma.  Ľudia, ktorí budú môcť využívať túto výhodu, si musia plniť všetky povinnosti, čo sa týka poplatkov. Nesmú mať žiadne dlhy voči mestu.

Malé dôchodky, ušetria

"To znamená dane, poplatky komunálne, dane za psa. Nesmie mať a nemal žiadne podlžnosti voči dopravnému podniku," vysvetľuje primátor mesta.

"Veľmi mále dôchodky sú, takže aspoň takto starší ušetria," hovoria obyvatelia Žiliny.

Trvalý pobyt

Samozrejmosťou je, že toto cestovanie zadarmo bude platiť pre ľudí, ktorí majú trvalý pobyt v meste. V tejto súvislosti magistrát očakáva aj určitý prísun peňazí od Žilinčanov, ktorí si nebudú kupovať lístky na autobus či trolejbus.

"Dúfam, že mnohí sa prihlásia na trvalý pobyt do Žiliny, čo je pre nás opäť výhodné, pretože sa zvyšuje podiel podielových daní," hovorí Chroma.

"Nezazlievam dôchodcom, že budú chodiť zadarmo, zaslúžia si to," povedala obyvateľka mesta. Finančná úľava pre žilinských seniorov začne platiť v decembri tohto roka.

Téme sa venuje redaktorka Iveta Marešová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy