Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Na strane islamistov bojuje okolo 2 400 ruských občanov
Zdielať na

Na strane islamistov bojuje okolo 2 400 ruských občanov

MOSKVA / Ruská tajná služba FSB predpokladá, že na strane extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) bojuje vyše 5000 občanov Ruska a krajín strednej Ázie.

Menej ako polovica z nich - približne 2 400 ľudí - sú občania Ruskej federácie, spresnil prvý námestník FSB Sergej Smirnov a dodal, že "ide o pomerne vysoký počet".

Upozornil, že na verbovanie nových síl využíva ISIS čoraz častejšie internet, prostredníctvom ktorého sa islamisti obracajú najmä na mládež. Smirnov podľa agentúry RIA Novosti uviedol, že toto nebezpečenstvo si uvedomujú tajné služby daných štátov i ich politickí predstavitelia, ktorí k riešeniu tohto problému povolávajú aj pohraničné a migračné úrady či fiskálnu službu.

Dôsledok podpory Asada

Smirnov dodal, že s terorizmom tesne súvisí aj súčasná utečenecká kríza, ktorú prežíva Európa. Jednoznačne vylúčil, že táto kríza je dôsledkom podpory sýrskej prezidenta Bašára Asada zo strany Ruska. Podľa Smirnova migračná vlna súvisí s rozširovaním vplyvu IS v regióne. Predstaviteľ FSB sa súčasne kriticky vyjadril na adresu niektorých štátov, ktoré sa podľa neho "vyhýbajú" medzinárodnej spolupráci v boji s terorizmom.

"Je to spolupráca, ale nie na správnej úrovni - osobitne so Spojenými štátmi," konštatoval Smirnov. Dodal pritom, že utečenci prichádzajú do Európy "nielen zo Sýrie, ale aj Iraku, Líbye a všetkých tých štátov, ktoré zažívajú vplyv vonkajších faktorov na svoju vnútropolitickú situáciu".
Smirnov vyslovil predpoklad, že problém s migrantmi utekajúcimi z Blízkeho východu do Európy bude len narastať, čo bude pre Rusko potenciálne predstavovať "veľké riziko".

V ISIS bojujú ľudia z 80 štátov

"Zatiaľ sme bokom od týchto prúdov, ale predpokladáme vyostrenie tohto problému. Zatiaľ sa nás to týka len v menšej miere," dodal.
ISIS je v Rusku vyhlásený za teroristickú organizáciu a je zakázaný.
Podľa odhadov americkej CIA má ISIS asi 30 000 príslušníkov.

Iracká vláda však tvrdí, že ich je okolo 200 000. V radoch ISIS bojujú príslušníci zrejme až 80 štátov sveta vrátane Francúzska, Británie, USA, Nemecka, Maroka, Saudskej Arábie, Kanady, Ruska a SNŠ.

Kalifát

Vlani v lete islamisti - vtedy ešte ako Iracký štát v Iraku a Levante (ISIL) - obsadili časť Iraku a Sýrie a vyhlásili tam svoj kalifát, riadiaci sa prísnym výkladom Koránu a uplatňujúci zákonník šaría. Rozloha kalifátu sa odvtedy zväčšila - pod kontrolou ISIS je momentálne asi 40 percent územia Iraku a asi polovica územia Sýrie.

Islamisti vyhodili do vzduchu niekoľko pamiatok. Okrem iného aj staroveký chrám v Palmýre:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy