Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Afganská rodina zaplatila za syna 20 000 dolárov, ušla na Slovensko
Zdielať na

Afganská rodina zaplatila za syna 20 000 dolárov, ušla na Slovensko

BRATISLAVA / Prezident Andrej Kiska sa rozhodol pohostiť zaujímavú návštevu. Ľudia, ktorí prišli do jeho paláca mali spoločné jedno. Zo svojich krajín utiekli pred vojnou. U nás sú utečencami, žiadateľmi o azyl, ale aj študentami, podnikateľmi a úspešnými ľuďmi.

Hravé, roztopašné, kučeravé dievčatko. Medzi inými deťmi by ste nepovedali, že pochádza z úplne inej krajiny a že má za sebou to, čo musela prežiť. "Som z Afganistanu," hovorí Asma.

Rodina odišla y Afganistanu po tom, čo jej syna uniesli. Žiadali za neho výkupné 20 000 dolárov.

"Kradli tam deti, preto sme odišli," hovorí Asmiin brat Shabir. Aby ochránili svoje deti, z Afganistanu, utiekli.

Museli sme odísť

Dnes všetky študujú a plánujú v tom pokračovať. Amir s rodinou utiekol pred vojnou z Iraku. N´ymah Abdiová zase zo Somálska. "Mama je sochárka, študovala v Paríži, otec je dizajnér a museli sme odísť," hovorí Amir.

Ani jeden z nich sa nechce na Slovensku priživovať. Obaja študujú a pracujú. "Idem na Univerzitu Komenského prekladateľstvo arabského jazyka," tvrdá N´ymah. Aj títo cudzinci patria medzi 58 tisíc tých, ktorí na Slovensku za posledných 22 rokov požiadali o azyl.

Sme schopní pomôcť

Andrej Kiska tvrdí, že cudzincom a utečencom by sme sa nemali báť pomôcť a mali by sme im podať pomocnú ruku. "Sme schopní pomôcť," hovorí prezident.

S kamerou sa bola za prezidentom pozrieť redaktorka Mária Ölvedyová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy