Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Kľúčom k riešeniu problémov v Sýrii je Rusko, tvrdí Blaha
Zdielať na

Kľúčom k riešeniu problémov v Sýrii je Rusko, tvrdí Blaha

BRATISLAVA / Západným krajinám podľa poslanca za Smer-SD Ľuboša Blahu neostáva nič iné, len sa na riešení situácie v Sýrii dohodnúť s Ruskom. Povedal to počas parlamentnej rozpravy k migračnej kríze.

Západným krajinám podľa poslanca za Smer-SD Ľuboša Blahu neostáva nič iné, len sa na riešení situácie v Sýrii dohodnúť s Ruskom.

„Treba sa dohodnúť s Ruskom, aby bol v Sýrii mier,“ povedal Blaha.

Rozmlátený Irak

Predseda výboru pre európske záležitosti zdôraznil, že práve západné mocnosti „rozmlátili“ Irak, Líbyu a Sýriu, pričom destabilizáciou Iraku sa odštartovala destabilizácia celého regiónu, čo dnes končí prílevom migrantov do Európy. Ľudia, ktorí dnes utekajú pred násilím a občianskymi vojnami, sa podľa Blahu „topia, lebo okolo išiel americký tanker, ktorý im prevrátil loď“. Riešením podľa poslanca za Smer-SD nie je ďalšia vojna.

Blaha odmieta, že by Slovensko bolo nesolidárne a xenofóbne. Ak by chcela západná Európa byť naozaj humánna a vyhovieť utečencom, tak by všetkým utečencom mala umožniť prísť do Nemecka, keďže toto chcú.

Odmietnutie kvót

Humanisti z Nemecka a Holandska chcú podľa predsedu eurovýboru namiesto toho časť týchto utečencov internovať v táboroch vo východnej Európe.

Šéf eurovýboru navrhol prijať uznesenie, podľa ktorého by vláda bola viazaná dokumentom, ktorý poslanci prijali koncom júna, keď o migrantoch diskutovali po prvý raz. Národná rada ostro odsudzuje zneužívanie témy migrácie na rozdúchavanie násilia, rasizmu a xenofóbie, uvádza sa v júnovom vyhlásení parlamentu k riešeniu migračných výziev.

Uznesenie odmieta zavedenie povinných kvót ako nesystémového riešenia v súvislosti s presídľovaním alebo premiestňovaním migrantov, ako aj akékoľvek spochybnenia základného schengenského systému, ktorým je princíp voľného pohybu osôb.

V parlamente nakrúcal reportér Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy