Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Pre kukuricu či zemiak hrozí na Slovensku basa
Zdielať na

Pre kukuricu či zemiak hrozí na Slovensku basa

ZBOROV / Pestovatelia a záhradkári sa tešia svojej úrode. Pokaziť im to vie len príroda alebo zlodeji. Na Slovensku platí farmársky zákon. Podľa neho je krádež trestným činom. Aj keby človek ukradol len jedno jablko. Na jeho nekompromisnosť doplatil len 15-ročný chlapec.

Rodina zo Zborova (okres Bardejov) a jej záhrada sa neraz stali terčom útoku zlodejov. Tí tu majú rok čo rok hotové ovocné sady.

Malí zlodeji

Často po zlodejoch neostalo na stromoch vôbec nič a zanechali po sebe spúšť. Naposledy očesali a dolámali čerešňu, minulý rok im za obeť padla jabloň. "Ten strom bol plný jabĺk. A keď sa vrátili z Bardejova, nemali ani jedno," hovorí obyvateľka Zborova.

Tentoraz vypátrali mladých zlodejov policajti. Okolo polície sa motali už cez deň. Chlapci vo veku 12,13 a 15 rokov vystihli chvíľu, keď na chalupe nik nebol a susedia sa nepozerali.

"Chlapci vyliezli na strom, z ktorého odcudzili čerešne a polámali konáre stromov," uviedla hovorkyňa prešovskej krajskej polície Jana Migaľová.

Farmársky zákon

Na dvoch maloletých je prikrátky aj takzvaný farmársky zákon. Podľa neho nie je dôležitá výška škody. Najstarší, 15-ročný, chlapec už má na krku obvinenie.

Podľa slovenského zákona je jedno, či niekto ukradne z poľa jeden zemiak alebo štyri kukurice. Za každých okolností je to trestný čin a nielen priestupok. Vinník môže v prípade dokázania viny pred súdom skončiť aj vo väzení.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy