Skoro jasno
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Matku prepustili s bábätkom, ktoré zomrelo. Pediater bol na dovolenke
Zdielať na

Matku prepustili s bábätkom, ktoré zomrelo. Pediater bol na dovolenke

PAVLOVCE NAD UHROM / Matka trojtýždňového Kristiána, ktorý po príchode z nemocnice doma zomrel, sa neohlásila žiadnemu pediatrovi. Žiadna inštitúcia ju neskontrolovala. Ak by sa tak stalo, chlapček by možno ešte žil.

Zdravotnícke zariadenie sa zatiaľ nevyjadrilo k tomu, v akom stave Kristiána z nemocnice prepustili. Príbuzní ale tvrdia, že odišiel len na základe iniciatívy lekárov.

"My sme ho domov nežiadali. Oni nám povedali, že je zdravý a môžeme preňho prísť," hovorí Kristiánová stará mama Mária Gažiová. "Lekár nám volal, aby sme prišli poňho," dodáva matka Kristína Gažiová.

Pediater dovolenkoval

Matka mala s bábätkom na druhý deň navštíviť pediatra. Lenže ten bol na dovolenke. "K nám ho skontrolovať nikto neprišiel," hovorí stará mama. 

Chlapček s iba 15-ročnou matkou zostali doma. Bez akejkoľvek kontroly. Nikto v danom čase nevedel, v akom je stave a či nepotrebuje pomoc.

"Pôrodnica je povinná oznámiť lekárovi, že dieťa bolo prepustené," ozrejmuje hlavný odborník pre všeobecnú starostlivosť pre deti a dorast ministerstva zdravotníctva Martin Olej.

"Najčastejšie sa dozvedáme o tom, že maloletá matka porodila z nemocnice, kedy nemocnica tento podnet dá," uviedla Jana Lukáčová z ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Komplikovaná administratíva

Administratívne prebieha proces veľmi komplikovane. Písomnosti sa doručujú poštou. V takýchto prípadoch ale nerozhodujú dni, no minúty.

"Keby bol lekár kontaktovaný telefonicky alebo mailom, bolo by to lepšie," myslí si Olej. Sociálna kuratela môže konať jedine vtedy, ak o prípade vie.

Matku s bábätkom prepustili domov. Pediater bol na dovolenke a matku nikto nenavštívil, aby zistil, v akom stave je dieťa. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy