Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Blesk zničil časť hradu v Starej Ľubovni
Zdielať na

Blesk zničil časť hradu v Starej Ľubovni

STARÁ ĽUBOVŇA / Aj napriek tomu, že je hrad v Starej Ľubovni chránený niekoľkými bleskozvodmi, jeden blesk zasiahol druhú najvyššiu vežu. A zrejme to bol silný výboj - jeho energia sa rozdelila a zničila historicky drevený šindeľ na vzácnom bastióne.

Ľubovniansky hrad je najvyššie položenou stavbou v meste, s prírodnými živlami tu dlhé desaťročia problém nemali,a prišlo to až v uplynulých hodinách počas silnej, iba niekoľkominútovej búrky.

Poriadnu ranu započul aj riaditeľ hradu v svojej kancelárii. Keď mu o niekoľko sekúnd zvonil mobil, tušil, že sa na hrade muselo niečo poškodiť. Keď videl rozhádzanú drevenú krytinu po nádvorí, zalomil rukami.

Bez požiaru strechy

"Objekt sme uzavreli a vymeníme to, máme na skanzene také drevené šindle, tak to urobíme čo najskôr," povedal riaditeľ hradu Dalibor Mikulík.

Hrad chráni 8 bleskozvodov. Všetko sa to udialao ešte predtým, ako sem zavítali prví návštevníci. Vždy keď je búrka, vydáva riaditeľ pokyn, aby sa všetci ukryli v interiéroch. Takým malým šťastím je v tomto prípade aj to, že strecha nezačala po zásahu bleskom horieť.

Takto tu blesky nevystrájali dávno, naposledy horela táto hradná veža pred stovkami rokov a všetko je zapísané v kronike.

Na hrade bola redaktorka Mária Pavlíková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy