Skoro jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Sex biznis ako profesia. Aktivisti chcú legalizáciu prostitúcie
Zdielať na

Sex biznis ako profesia. Aktivisti chcú legalizáciu prostitúcie

BRATISLAVA / Organizácia Amnesty International chce presvedčiť našu vládu, aby legalizovala prostitúciu. Aktivisti zhromaždili návrh a argumenty, s ktorými to chcú dokázať.

"Amnesty international prijalo na svojom medzinárodnom zasadnutí návrh na dekriminalizáciu v sexuálnom priemysle s tým, že vlády všetkých štátov požiadame o prijatie legislatívy na ochranu týchto ľudí pred vykorisťovaním a obchodovaním," vysvetlila Lucia Bernátová z organizácie.

Dobrovoľníci, ktorí sú v dennom kontakte so ženami, ktoré ponúkajú svoje telo na predaj, či už na ulici, na priváte alebo prostredníctvom internetu, tiež súhlasia.

"Úplná legalizácia žien v sex biznise je veľký krok - prvý krok k absolútnej zmene. Prostitúcia je veľká stigma,"
hovorí Olívia Strelková z občianskeho združenia Odyseus.

Ani zakázaná, ani povolená

Na Slovensku nie je prostitúcia zakázaná, ani povolená. "Náš trestný zákon reaguje na všetky formy obchodovania s ľudmi, to znamená, akonáhle je niečo vynútené," vysvetľuje expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

"Prostitúcia sama o sebe trestná nie je, ale často je takéto vykonávanie sprevádzané inou trestnou činnosťou, majetkovou, násilnou alebo aj mravnostnou," dopĺňa hovorca ministerstva spravodlivosti Pavol Kubík. 

Sem ale nepatria ženy ktoré svoje telo predávajú v erotických salónoch, na ulici či prostredníctvom internetu. Robia to totiž dobrovoľne.

"Za seba zo svojej praxe môžem potvrdiť, že táto téma je s nimi rozoberaná a všetky by s tým súhlasili, aby sex biznis bol profesia. Tak by mali napríklad lepší prístup k zdravotnej starostlivosti, k pravidelným kontrolám. Boli by oveľa viac chránené pred násilím, ku ktorému dochádza," hovorí Strelková.

Historický krok

To, že sa vyhýbajú plateniu daní, je podľa nej len mýtus. "Veď ony odvádzajú príspevky ako samoplatitelia a môžu odvádzať všetko štátu. Neviem, prečo si ľudia myslia, že to nerobia a že to obchádzajú," hovorí.

Podľa občianskej aktivistky na Slovensku, čo sa prostitúcie týka, chýbajú pravidlá. Legalizácia by podľa nej mnohé vyriešila.

"Legalizácia sex biznisu je historický prevrat. Nech je profesiou, ak je dobrovoľná, ale ak je nútená, samozrejme, nech sú tí ľudia stíhaní, ale odlišujme to,"
vyzýva Strelková.

V mnohých amerických štátoch je prostitúcia úplne zakázaná, vo Švédsku zas trestne stíhajú klientov, nie ženy.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy