Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Deklarácia o zvrchovanosti Slovenskej republiky má 23 rokov
Zdielať na

Deklarácia o zvrchovanosti Slovenskej republiky má 23 rokov

BRATISLAVA / Za prvý krok k vyhláseniu samostatnosti Slovenska označil premiér Robert Fico deklaráciu zvrchovanosti, ktorú v roku 1992 schválila vtedajšia Slovenská národná rada. Od prijatia deklarácie, ktorá viedla k rozpadu Československa uplynulo už 23 rokov. Premiér tak rekapituloval a ocenil súčasné vzťahy medzi Českou republikou a Slovenskom, nástupníckych štátov niekdajšej československej federácie.

"Zvrchovanosť bola prvým suverénnym krokom Slovákov, keď pocítili nielen zodpovednosť za vlastný osud, ale dostali príležitosť byť súčasťou demokratickej slobodnej Európy," vyhlásil Robert Fico. Deň schválenia deklarácie označil za prelomový v novodobých dejinách krajiny.

Hlasoval i Fico

Deklaráciu o zvrchovanosti schválili poslanci slovenskej snemovne výraznou väčšinou hlasov. Dokument pri hlasovaní podporil i Fico, ktorý bol v tom čase poslancom Slovenskej národnej rady. V dokumente sa Rada prihlásila k právu slovenského národa na sebaurčenie.

"Z celej Deklarácie o zvrchovanosti sála najmä odvaha a rozhodnosť, že slovenský národ je rozhodnutý založiť vlastný štát. Prakticky po prijatí tejto deklarácie sa rozhodol vtedajší československý prezident Václav Havel odstúpiť z funkcie, pretože sila tohto posolstva bola veľká," uviedol Fico, podľa ktorého práve vyhlásenie zvrchovanosti otvorilo Slovensku ako samostatnému štátu okrem iného cestu do Európskej únie.

Dôležitý míľnik

Predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini doplnil, že Deklarácia o zvrchovanosti bola dôležitým míľnikom na ceste slovenského národa k vlastnej štátnosti.

"Z dnešného pohľadu je potrebné mať na pamäti, že doba bola zložitá, ťažká a neistá, prebiehala ekonomická transformácia, na juhu Európy zúrila občianska vojna," povedal Pellegrini, ktorý zároveň pripomenul pokojné rozdelenie spoločného štátu Čechov a Slovákov na konci roku 1992.

Pod taktovkou Mečiara

Hlavným architektom deklarácie zvrchovanosti bol vtedajší slovenský premiér Vladimír Mečiar, ktorého Hnutie za demokratické Slovensko v júni 1992  vyhralo parlamentné voľby na Slovensku.

Samostatné Slovensko sa potom pod vedením Mečiarovej vlády dostalo pre porušovanie princípov demokracie do medzinárodnej izolácie a vypadlo z prvej skupiny krajín snažiacich sa o prijatie v EÚ a NATO. Mečiarova popularita postupne klesala a v súčasnosti už v politike nepôsobí.

Od prijatia deklarácie ubehlo už 23 rokov, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy