Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
EÚ podpísala deklaráciu, ktorá urýchli výstavbu plynovodu Nabucco
Zdielať na
Zahraničie

EÚ podpísala deklaráciu, ktorá urýchli výstavbu plynovodu Nabucco

Zdroj: TASR/Szilard Koszticsak/ilustračné

Cieľom projektu je znížiť energetickú závislosť únie od Ruska

Deklarácia by mala urýchliť výstavbu plynovodu z oblasti Kaspického mora do Európy. Jej signatári sa totiž zaviazali, že vyriešia všetky spory, ktoré zdržujú projekt, a uzavrú dohodu o výstavbe plynovodu.

Dokument podpísali predstavitelia Azerbajdžanu, Gruzínska, Turecka a Egypta za prítomnosti zástupcov USA, Ukrajiny a Ruska, ktoré sa zúčastnili na rokovaní ako pozorovatelia. Na stretnutí boli aj zástupcovia Kazachstanu, Turkménska a Uzbekistanu, ktorí by sa mohli v budúcnosti zapojiť do projektu Nabucco.

EÚ v súčasnosti odoberá približne štvrtinu svojej celkovej spotreby plynu z Ruska. Chcela by však zredukovať závislosť od tejto krajiny a hľadá nových dodávateľov.

Cieľom dnešnej schôdzky s pracovným názvom Južný koridor - nová hodvábna cesta bolo dohodnúť sa na vybudovaní série plynovodov zo strednej Ázie a z Blízkeho východu cez Turecko do Európy. Nabucco by mal prepravovať plyn z Azerbajdžanu až do Rakúska s možnou prípojkou na Irán.

Po januárovom spore medzi Moskvou a Kyjevom o cenu komodity, v dôsledku ktorého Rusko na dva týždne úplne zastavilo dodávky do Európy, únia vystupňovala svoju snahu o väčšiu nezávislosť od plynu z Ruska.

Cieľom Bruselu je totiž znížiť zraniteľnosť európskeho bloku v prípadných ďalších sporoch medzi Ukrajinou a Moskvou, preto podporuje výstavbu nových potrubí na prepravu plynu aj z iných krajín.

Informovala o tom agentúra AP.


     

Zdielať na

Najčítanejšie správy