Polojasno
13°
Bratislava
Pankrác, Pankrác
12.5.2024
Najzadĺženejšou stranou na Slovensku je SDKÚ-DS na čele s Pavlom Frešom
Zdielať na

Najzadĺženejšou stranou na Slovensku je SDKÚ-DS na čele s Pavlom Frešom

BRATISLAVA / Najzadlženejšou stranou z politických subjektov, ktoré dostávajú príspevok od štátu, je SDKÚ-DS. Zatiaľ čo majetok strany dosahuje 81 tisíc eur, záväzky tvoria 1,5 milióna eur. Vyššie záväzky ako majetok má zo všetkých ďalších strán už iba neparlamentná SNS, ktorej záväzky predstavujú 496 tisíc a majetok 16 tisíc eur.

Vyplýva to z výročných finančných správ politických strán za rok 2014, ktoré predložili parlamentu.

Osobné výdavky

Opozičná SDKÚ-DS hospodárila v roku 2014 s príjmami 913 tisíc eur, výdavky dosiahli 759 tisíc eur. Najviac dala strana Pavla Freša na osobné výdavky - 309 tisíc eur a na správne výdavky 234 tisíc eur.

Na vzdelávanie a politickú prácu išlo 118 tisíc eur, iné výdavky dosiahli 97-tisíc eur. Do volebných kampaní SDKÚ-DS v roku 2014 nedala ani euro, hoci sa minulý rok konalo trojo volieb – prezidentské, eurovoľby a voľby primátorov a starostov.

Štedré dary

SDKÚ-DS v uplynulom roku na daroch vyzbierala 243 tisíc eur. Niekdajšiemu lídrovi pravice prispela najvyššou sumou spoločnosť EPLFINANCE z Prešova, a to vo výške stotisíc eur.

Napríklad Eva Oravcová z Bratislavy darovala SDKÚ-DS vlani 30 tisíc eur, Martin Izák z Bratislavy 27 500 eur, Milan Trstenský z Bratislavy 20 tisíc eur, Valerián Potičný a Martin Káčer (obaja z Bratislavy) po 15 tisíc eur, Július Piliar z Hája dal šesťtisíc eur, firma RH GATA, s.r.o. z Holíča, Jaroslav Ježek z Bratislavy, Ľudovít Kaník z Banskej Štiavnice a Ján Odzgan z Bratislavy po päťtisíc eur, Michal Jánošík z Holíča prispel 3 300 eurami. Na členských príspevkoch SDKÚ-DS vyzbierala 103 tisíc eur.

Zo štátneho rozpočtu dostala vlani SDKÚ-DS 565 tisíc eur, z toho 306 tisíc eur predstavoval príspevok na činnosť a 259 tisíc eur príspevok za poslanecké mandáty.

Rozkol v opozícii a napätú situáciu okolo strany SDKÚ-DS spôsobila voľba šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Bývalý riaditeľ tajnej služby Karol Mitrík bol kandidátom Pavla Freša, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy