Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
SDKÚ-DS čakajú primárky na volebného lídra strany
Zdielať na

SDKÚ-DS čakajú primárky na volebného lídra strany

BRATISLAVA / SDKÚ-DS by mala čoskoro vyberať volebného lídra do parlamentných volieb. Primárky na lídra volieb do národnej rady sa môžu konať dvanásť mesiacov pred koncom volebného obdobia. To sa skončí v marci 2016.

Zatiaľ nie je jasné, či bude volebným lídrom predseda strany Pavol Frešo. "To budeme riešiť po konci januára. To, že som bol dvakrát úspešný v župných voľbách neznamená, že budem lídrom všade. Naša motivácia je, aby voliči SDKÚ-DS dostali zrozumiteľnú ponuku v roku 2016," uviedol predseda strany Pavol Frešo.

"Strana má históriu. Nebola stranou jedného muža. Bola stranou pre stredopravého voliča, ktorému síce môžete ponúknuť lídra, no krúžky nám vždy ukázali, že náš volič má vlastnú hlavu a jasnú predstavu o tých, ktorí ho majú zastupovať,“ dodal v rozhovore pre agentúru SITA Frešo.

O lídra sa môže uchádzať iba člen strany

O funkciu lídra SDKÚ-DS pre voľby do národnej rady sa môže uchádzať iba člen SDKÚ-DS. Predseda SDKÚ-DS sa uchádza o funkciu lídra SDKÚ-DS pre voľby do národnej rady bez návrhu, pokiaľ sa výslovne tejto kandidatúry nezriekne na rokovaní Prezídia SDKÚ-DS.

Líder SDKÚ-DS pre voľby do národnej rady môže pred voľbami viesť spolu s Prezídiom rozhovory o volebnej koalícii s inými politickými stranami. Po voľbách do parlamentu vedie rozhovory o zostavení vlády a rozhovory o spolupráci politických strán.

SDKÚ-DS v súčasnosti pripravuje rokovanie ústrednej rady, ktorá bude 31. januára. Na nej podľa Freša "prebehne konsolidácia strany v konsenzuálnom duchu, na to sa teraz sústredím. Tam sa ukáže, od voľby generálneho sekretára cez obsadenie funkcií podpredsedov, cez zmenu stanov, ako vyzerá skupina reprezentantov, ktorá dá ponuku voličom. Urobím všetko preto, aby to bola čo najzrozumiteľnejšia ponuka,“ dodal.

Očista v strane

Koncom roka 2014 opustilo stranu SDKÚ-DS viacero členov. Pred zasadnutím prezídia strany 16. decembra 2014 Frešo uviedol, že dianie v strane je očistou.

VIAC ČÍTAJTE TU: Vráťte mandáty, odkazuje Frešo odídencom z SDKÚ

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy