Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Fabrika na vakcíny skončila fiaskom. Hala za štátnych 20 milónov je prázdna
Zdielať na

Fabrika na vakcíny skončila fiaskom. Hala za štátnych 20 milónov je prázdna

BRATISLAVA / Pokus Slovenska vybudovať fabriku na výrobu vakcín sa skončí fraškou. Pôvodne mala výrobná linka vzniknúť na východe Slovenska, nakoniec sa pandemický areál postavil na Záhorí. No a dnes v Malackách stojí nedokončená malá výrobná hala s technológiami za 20 miliónov eur. Areál je nefunkčný.

"Areál na výrobu pandemickej vakcíny v súčasnosti prevádzkuje Správa štátnych hmotných rezerv," uviedla hovorkyňa Správy štátnych hmotných rezerv Marcela Zelinková.

Projekt "vakcínovej sebestačnosti Slovenska" začala realizovať prvá vláda Róberta Fica. V utajenom režime ho závratnou rýchlosťou rozbehla až vláda Ivety Radičovej, pred piatimi rokmi. Súčasné vedenie Správy štátnych hmotných rezerv po dlhých rokoch povolilo TV JOJ nakrútiť areál aj zvnútra. Projekt už v tajnom režime nie je. Terajšia vláda ho označila za neúspešný a stopla ho.

Zbytočné milióny

Milióny eur v technológiách ležia zaliate pod anhydridovým poterom a zabetónované či zakopané niekoľko metrov pod zemou. Len táto časť stavby stála daňových poplatníkov viac ako 12 miliónov eur. Už zaplatených.

A toto nie je všetko. Špeciálne prístroje vyrobené na mieru pre túto štátnu vírusovú linku stáli ďalšie milióny. Teraz ležia na inom mieste - v skladoch Slovenskej akadémie vied. "Technologické stroje a zariadenia boli približne v celkovej sume 6,5 milióna eur, vrátane DPH," upresnila Marcela Zelinková.

20 miliónov

Ďalšie milióny investované do haly kompletizujú celkovú preinvestovanú sumu na závratných 19,9 milióna eur. Len na stráženie areálu išlo takmer 240-tisíc eur. Pre Štátne hmotné rezervy stráži tento areál jeden mladý muž. Pracuje na dohodu za 200 eur mesačne. Farmaceutické firmy o tento hangár plný extrémne drahých technológií nejavia záujem. Ani pre prípad, že by v ňom mohli uskladniť svoje farmaceutické výrobky.

"Vzhľadom na to, že o pavilón na výrobu vakcín nejavia záujem potencionálni prevádzkovatelia, finančné prostriedky použité na technológie v sume 9 158 159 eur boli použité neefektívne, nehospodárne a neúčelne," píše sa v správe Národného kontrolného úradu z uznesenia Okresného riaditeľstva Policajného zboru SR.

Vinník

To, že sa stavba fabriky z východu náhle v roku 2011 presunula zakúpením pozemku do Malaciek a zvýšením investície, trestným oznámením napadol poslanec Galko, neskôr aj správa rezerv. Polícia a prokuratúra vyšetrovaním nič nepriniesla. Ani vinníka, pre ktorého rozhodnutie realizovala táto stavba bez existenčného partnera štátu, farmafirmy, ktorá by vakcíny vyrábala.

"Bola tu spôsobená explicitne vyčísliteľná škoda. Poznáme mená konkrétnych ľudí, ktorí sa pod to podpísali. Napriek tomu nikto za to nenesie zodpovednosť," povedal poslanec a autor trestného oznámenia Ľubomír Galko. Napriek tomu, hangár stále nie je skolaudovaný. V prípade, že by sa vakcínová fabrika pretvorila na sklad liečiv, ďalšie náklady predstavujú takmer 1,5 milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy