Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Podozrenie na šikanu na trnavskej arcidiecéze. Tá všetko popiera
Zdielať na

Podozrenie na šikanu na trnavskej arcidiecéze. Tá všetko popiera

TRNAVA / Televízia JOJ má k dispozícii list, ktorý dostali kňazi trnavskej arcidiecézy. Jeho autori opisujú, ako zamestnancov arcibiskupského úradu v Trnave, šikanuje ich riaditeľ. Hovoria aj o psychickom týraní. Vedenie arcidiecézy na popisované skutočnosti striktne zareagovalo.

Ide o anonym, ktorý opisuje, spôsob komunikácie riaditeľa arcidiecézneho úradu s podriadenými, niektorými kňazmi či externými laikmi. "Dochádza k nadradenému a bezočivému správaniu riaditeľa, ktoré neraz prechádza do extrémnych verbálnych a neovládateľných inzultácií z jeho strany," píše sa v liste. 

Z obsahu listu vyplýva, že riaditeľ si zvolil dvoch poradcov, ktorí si podľa autorov prisvojili práva patriace výlučne generálnemu vikárovi a ekonómovi arcibiskupského úradu. 

Trestné oznámenie

List, ktorý má TV JOJ k dispozícií, putoval priamo hovorcovi arcibiskupského úradu. Ten ho po obdržaní dôkladne zanalyzoval. Vzápätí arcibiskupský úrad na svoju webovú stránku zavesil stanovisko k obsahu anonymu.

Informácie v liste považuje za nepravdivé, ohovárajúce, s cieľom poškodiť dobré meno konkrétnych osôb i trnavskej arcidiecézy. Celú záležitosť preto bude úrad riešiť podaním trestného oznámenia.  

"Na anonymné listy máme svoj názor. Tento hromadne rozposlaný anonymný list oznamuje nepravdivé údaje s cieľom spôsobiť vážnu spoločenskú ujmu dotknutým osobám aj trnavskej arcidiecéze," vyhlásil kancelár a hovorca trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík.

Nenechá sa vydierať

Arcibiskupský úrad tvrdí, že anonym bol rozposlaný kňazom a laickej verejnosti z Banskej Bystrice.

Trnavská arcidiecéza podnikla v poslednom období niekoľko krokov k úprave nevýhodných zmlúv - farských i diecéznych.

Úrad vo svojom stanovisku vyhlasuje, že pre úpravy je vystavený enormnému až agresívnemu tlaku zo strany rôznych lobistických skupín, jednotlivých osôb, dokonca aj verejných činiteľov niektorých obcí - pre snahu získať prenájmy či dokonca majetok cirkvi. Arcidiecéza tvrdí, že ani samotným anonymom sa nenechá vydierať.  

"Preto všetky dotknuté osoby podávajú trestné oznámenie pre ohováranie," informoval Kolenčík.

Anonymné listy

To, že na arcidiecézu prichádzajú anonymné listy, nie je nič výnimočné. Už minulý rok poslalo niekoľko kňazov anonymný podnet na trnavský inšpektorát práce. Dôvodom bola nespokojnosť s biskupom.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy