Polojasno
18°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Cirkev nám násilne zobrala ikonostas, tvrdia obyvatelia Šmigoviec
Zdielať na

Cirkev nám násilne zobrala ikonostas, tvrdia obyvatelia Šmigoviec

SNINA / Drevený chrám Nanebovstúpenia Pána v Šmigovci (okres Snina) rozpútal vášne medzi obyvateľmi obce a arcibiskupským úradom. Nachádzal sa v ňom totiž ikonostas, ktorý cirkev premiestnila, zreštaurovala a nevrátila.

Obyvatelia Šmigovca sú nahnevaní na predstaviteľov cirkvi, že im do tohto kostolíka nechcú vrátiť ikonostas. "To, čo páchali komunisti v roku 1948, to teraz pácha Prešovské biskupstvo na obyvateľoch Šmigovca," hovorí starosta obce Šmigovec Ján Pidanič.

Tieto tvrdé slová adresoval cirkevným hodnostárom starosta obce po tom, ako sa dozvedel, že ikonstas z miestneho chrámu už zrejme v obci neuvidia. Pritom cirkev ho odtiaľ premiestnila len dočasne kým nebude zreštaurovaný.

Dezolátny stav

"Biskupský úrad postupuje nesprávne, keď nám chce ikonostas násilne zobrať," myslí si rodáčka zo Šmigovca Anna Bilecová.



Predstavitelia cirkvi to vidia inak. Podľa nich sa totiž približne 10 rokov nikto nestaral o chrám. "Ikonostas bol v dezolátnom stave, dokonca hrozilo jeho úplné znehodnotenie. Asi na štyroch miestach do chrámu tieklo," píše sa v stanovisku gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie.

Ikonostas  sa teraz nachádza v depozite Gréckokatolíckeho arcibiskupského úradu. Nad tým, žeby ho vrátili späť do Šmigovca cirkev neuvažuje. Naopak, už teraz je rozhodnuté, kam ho umiestnia.

Cítia krvidu

"Ikonostas zo Šmigovca plánujeme sprístupniť verejnosti v novom drevenom chráme na najväčšom gréckokatolíckom pútnickom mieste v Ľutine, kde ročne prichádzajú desaťtisíce pútnikov a turistov."



Nedávno bol chrám vyhlásený za Národnú Kultúrnu pamiatku. Čoskoro bude zrekonštruovaný, avšak to najdôležitejšie, teda stena s ikonami tam stále chýba. Obyvatelia Šmigovca to vnímajú ako nespravodlivosť.

"Vnímame to ako krivdu, lebo je to naše a má sa to vrátiť naspäť do chrámu," dodáva miestna rodáčka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy