Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Paragrafy na bicykli: Na cyklotrasách tiež platia pravidlá
Zdielať na

Paragrafy na bicykli: Na cyklotrasách tiež platia pravidlá

BRATISLAVA / Cyklotrasy sú v týchto dňoch vyťažené. Niektorí cyklisti a korčuliari poznajú pravidlá, no dodržiavajú ich len okrajovo, iným sú pravidlá premávky cudzie.

Zákon hovorí jasne. "Korčuliar sa má napríklad správať ako chodec. Kdežto cyklista má svoje pravidlá určené. Jazdí sa vpravo. Aj na cyklotrasách. Jednoznačne platí pravidlo pravej ruky. Obiehanie je rovnaké ako na vozovke - zľava," ozrejmuje dopravný analytik Maroš Palesch.

V praxi tieto pravidlá ale neplatia. "Teraz je boom cyklociest a cyklochodníkov. Každý starosta, primátor postaví cyklotrasu, aby splnil volebný sľub, ale pravidlá jazdy či dohliadanie na dodržiavanie už zanedbáva," konštatuje prezident slovenskej cyklistiky Peter Privara.

Pravidlo tolerantnosti

Na Slovensku tak platí len pravidlo tolerantnosti. V zahraničí sa ale predpisy premávky dodržiavajú. "Tie cyklotrasy sú označené a majú svoj dopravný režim, ktorý funguje. V Kodani napríklad dochádza 60 percent ľudí do práce na bicykli. Na štvorprúdovej ceste sú dva pruhy vyhradené pre cyklistov a dva pre autá. V piatok tam nebýva zápcha áut, ale cyklistov," hovorí Privara.

Dopravný analytik varuje aj pred počúvaním hudby. "Cyklisti si bežne dajú do uší sluchatká a nepočujú absolútne nič. Toto je vec, ktorá značne obmedzuje toho cyklistu, pretože sa sústredí na hudbu, ide po pamäti a nemusí správne zareagovať na kolízny problém," uzatvára Palesch.

Pre cyklistov tiež platia pravidlá, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy