Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Toxický odpad v bratislavskej Vrakuni ohrozuje životné prostredie i ľudí
Zdielať na

Toxický odpad v bratislavskej Vrakuni ohrozuje životné prostredie i ľudí

BRATISLAVA / V bratislavskej Vrakuni je podľa štúdií skládka toxického odpadu. S tou sa už ale dvadsať rokov nič nerobí a podľa odborníkov predstavuje riziko nielen pre životné prostredie, ale aj zdravie ľudí.

"V 1965 až 1979 sem Chemické závody Juraja Dimitrova navozili chemický odpad, ktorý vyteká do pôdy a šíri sa juhovýchodným smerom na Šamorín," vysvetľuje poslanec mestskej časti Vrakuňa Milan Šindler.

Ak by toxické látky unikali do podzemných vôd Žitného ostrova, mohli by spôsobiť ekologickú katastrofu.  

"Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky v súčasnosti zabezpečuje podrobný geologický prieskum tejto environmentálnej záťaže, ktorý by mal skončiť na jar tohto roka," informoval hovorca ministerstva životného prostredia Juraj Rybanský.

Nebezpečné chemikálie

Podľa štúdie zaoberajúcej sa kvalitou a ochranou vôd, ktorú vypracoval doktor Stanislav Klaučo sa v auguste v roku 2000 pod zemou sa nachádzalo až 90 tisíc metrov kubických toxického odpadu.

To je toľko, ako keby tam bolo zakopaných 450 tisíc sudov. Podľa ďalšieho prieskumu spoločnosti Dekonta Slovensko sú jeho súčasťou nebezpečné látky.

"Ak je táto analýza správna, tieto látky sú vysoko chlórované a pre životné prostredie veľmi nebezpečné. Niektoré pri dlhodobejšom pôsobení môžu spôsobiť nádory," vysvetľuje chemik Ladislav Štibrányi.

Ani miestnym sa pôda v oblasti nepozdáva. "Každá rastlina, ktorú zasadia, do druhého dňa neprežije," potvrdzuje Šindler.

"Je na vlastníkoch, aby sa informovali u ústredného kontrolného úradu poľnohospodárskeho," zdôrazňuje zástupkyňa regionálneho hygienika Jindra Holíková.

Neznámy zákaz

Zákaz polievať zeleninu a ovocné stromy vydala mestská časť Vrakuňa už v roku 2002. Mnohí o ňom ale nevedia. "Všetkých obyvateľov lokality Nová Vrakuňa osobným listom informujem, že tento zákaz používania vôd platí," potvrdzuje starosta mestskej časti Bratislava - Vrakuňa Martin Kuruc.

Čo presne a aké množstvo nebezpečných látok sa pod zemnou nachádza, by malo odhaliť ministerstvo životného prostredia.  

"Lokalita je pre rezort životného prostredia prioritou a v prípade, že ponesie za odstránenie záťaže zodpovednosť, bude sa uchádzať o financie na jej odstránenie z Operačného programu Kvalita životného prostredia,"
informoval Rybanský.

Poslanec Šindler má ale na to iný názor. "Od roku 2000 sa nenašiel nikto, kto by to otvoril, dal na stôl a vyriešil to," hovorí.

Starosta Vrakune sa vyjadril, že chce zalarmovať všetkých kompetentných, aby sa vo veci začalo čo najskôr konať. "Požiadam primátora hlavného mesta, ministra životného prostredia a premiéra o to, aby sa danou situáciou zaoberali," prisľúbil.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy