Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Pohlavné choroby sú na vzostupe, šíria sa aj vďaka mobilným aplikáciám
Zdielať na

Pohlavné choroby sú na vzostupe, šíria sa aj vďaka mobilným aplikáciám

BRATISLAVA / Slovenskí lekári a odborníci zaznamenali historicky najvyšší nárast počtu sexuálne prenosných ochorení. Kým v roku 2013 sa na kvapavku liečilo 243 Slovákov, v roku 2014 to bolo takmer 500. Podľa odborníkov uvoľnenému spôsobu života napomáhajú podľa odborníkov aj mobilné aplikácie.

Lekári zaznamenali nárast aj v prípade syfilisu. "Počet nakazených na syfilis stúpol na 37 percent," uviedla hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

Mobilné aplikácie

Odborníci sa domnievajú, že k nárastu dopomohol príchod zoznamovacích mobilných aplikácií. Vďaka nim je jednoduché si dohodnúť anonymné stretnutie s opačným pohlavím.

"Človek sa tam zaregistruje pod svojim menom alebo utajeným nickom a už si len vymieňajú informácie kde som, kto som a už je to len na tom, aby sa stretli," hovorí odborník na mobilné aplikácie Maroš Košík.

Nebezpečný trend

Nový trend je ale podľa odborníkov veľmi nebezpečný. Podľa štatistík ide predovšetkým o ľudí vo veku medzi 25 a 35 rokov. "Ľudia, ktorí by mali vstupovať do dlhodobých párových vzťahov, sa venujú striedaniu partnerov. O tom druhom nič nevedia, často ani ako sa volá," uviedla sexuologička Danica Caisová.

Sexuologička tvrdí, že za to môže aj uponáhľaná doba. "Nemajú dostatok času na to, aby sa o niekoho uchádzali, trávili s ním čas a zoznámili sa s ním," dodala Caisová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy