Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenské cestovky situáciu s migrantami v Grécku dramaticky nevidia
Zdielať na

Slovenské cestovky situáciu s migrantami v Grécku dramaticky nevidia

BRATISLAVA/ATÉNY / Grécke ostrovy patria medzi najobľúbenejšie dovolenkové destinácie Slovákov. V súčasnosti sa ale stali terčom migrantov, ktorí prichádzajú na ostrovy ako Kos alebo Lesbos. Viacerí slovenskí turisti majú vážne obavy o svoju bezpečnosť.

Migranti prevažne z Blízkeho východu a Afriky dorazili do Grécka na lodiach a člnoch. Podľa zahraničných médií ich vylodenie priamo na plážach vyvoláva obavy u turistov o ich komfort.

"Už sa sem nevrátim. Nechcem, aby sa mi niekto díval do taniera," okomentovala situáciu pre The Daily Mail britská turistka.

Situácia očami slovenskej cestovky

Slovenské cestovné kancelárie situáciu až tak dramaticky nevidia. "Organizovali sme veľkú infocestu po gréckych ostrovoch Rhodos, Kos. Nestretli sme sa so žiadnymi migrantmi. Navštívili sme množstvo miest, barov a reštaurácií," uviedol Tomáš Lazarov, riaditeľ predaja cestovnej kancelárie.

"Turistické hotelové rezorty sú mimo hlavného mesta ostrova Kos. Ak pôjdu do turisti do hlavného mesta, tak môžu vidieť migrantov najmä v blízkosti policajných staníc," tvrdí grécky majiteľ cestovnej kancelárie Yannis Iliopoulos.

Ohrozenie turistov

Podobný názor ako cestovné kancelárie má aj ministerstvo zahraničných vecí. "Grécka polícia ako aj pobrežná stráž robia všetko preto, aby nemohlo dôjsť k prípadom ohrozenia turistov," uviedol riaditeľ tlačového odboru ministerstva Peter Susko.

Pozrite si priloženú reportáž:

Útočisko v Európe

Desaťtisíce zúfalých ľudí riskujú svoje životy, aby sa doplavili k brehom Európy a dúfajú, že na starom kontinente nájdu útočisko. Únia sa snaží nájsť riešenie, ktoré pomôže zachrániť nevinné životy, no zároveň sa snaží zabrániť tomu, aby Európu zaplavili utečenci.

Na riešení problému by sa malo podieľať aj Slovensko. Väčšina ľudí, ktorí sa snažia dostať do Európy, uniká pred hrôzami vojny a z obáv o holé životy. Medzi nimi ale podľa predsedu vlády Roberta Fica môžu byť i jedinci, ktorí neprídu za novým začiatkom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy