Jasno
16°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Dedinu na východe Slovenska rozhádali kostolné zvony
Zdielať na

Dedinu na východe Slovenska rozhádali kostolné zvony

ORESKÉ / V obci Oreské v okrese Michalovce riešia nečakaný problém. Dedinčania sa tam hádajú pre kostolné zvony. Tie totiž prešli rekonštrukciou a po nej začali zvoniť oveľa častejšie. Z veže sa ozývajú údery každú hodinu, ticho je iba v noci.

Kostolné zvony plnia aj funkciu dedinských hodín. Práve to rozhádalo jednotlivé tunajšie domácnosti. Vraj sa to už nedá vydržať.

"Od rána, od 6. do 22. hodiny," hovorí obyvateľka obce. Časté zvonenie v hodinových intervaloch vraj deťom kazí pokojný spánok, pracujúci si cez víkend neoddýchnu a starší ľudia reagujú na kostolné zvonenie tak ako kedysi.

Sťažnosť

"Babky sa poobliekajú a idú do kostola," dodáva obyvateľka Oreského. Pod sťažnosť na zmenu režimu vyzváňania sa podpísali prevažne obyvatelia z ulice nad kostolom. Už ju má na stole aj cirkev.

"Žiadosť o čiastočné zrušenie zvonenia zvonov bude prejednaná, aby zvonenie ako nehmotné kultúrne dedičstvo slúžilo svojmu poslaniu v obci Oreské," povedal hovorca arcibiskupského úradu Jaroslav Fabián.

Decibely

Pre kontrolné orgány je dôležitá predovšetkým hlučnosť kostolných zvonov. Zakročiť môžu až vtedy, ak ich decibely vyskočia nad povolený limit. "Prevádzkovateľ príslušného zariadenia má predložiť výsledky merania hluku akreditovaným laboratóriám," tvrdí regionálna hygienička Janka Stašková.

V dedine sa bol pozrieť redaktor Peter Sabo:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy