Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Riaditeľka školy, v ktorej bolo po prijímaní 10 detí, tvrdí, že boli choré
Zdielať na

Riaditeľka školy, v ktorej bolo po prijímaní 10 detí, tvrdí, že boli choré

ČAKLOV / Po prvom svätom prijímaní neprišla do školy väčšina detí. Hovorilo sa, že ich prišlo len desať. Riaditeľka ale tvrdí, že v ten deň bolo v škole detí oveľa viac.

Desať detí na celej škole, podľa informácií TV JOJ z prostredia školy mal takto vyzerať vyučovací deň v pondelok. "Keď sa robí prvé sväté prijímanie, tak deti sú unavené, lebo sa zabávajú," tvrdia rodičia.

"Bolo u nás prijímanie, a na druhý deň z 300 detí je v škole 10," tvrdí obyvateľ Čaklova. O vysvetlenie situácie televízia JOJ požiadala ešte v pondelok riaditeľku školy, ktorá sa odmietla vyjadriť. O pár dní túto informáciu poprela.

Vysoká chorobnosť

"Informácia o počte desať detí v škole bola dezinformáciou, avšak je pravda to, že v tento aj v ďalších dňoch sme zaznamenali zvýšenú absenciu detí," povedala riaditeľka školy Anna Hricová.

Podľa jej slov mohla za neprítomnosť detí zvýšená chorobnosť. "Z dôvodu pretrvávania vysokej chorobnosti po konzultácii s pediatrom a na odporúčanie RÚVZ sme prerušili prevádzku školy na 7 dní," dodáva riaditeľka.

Pri pohľade na pondelkovú oslavu v osade však nebolo vidieť, že by boli deti choré, práve naopak. Aj rodičia uviedli ako dôvod absencie Prvé sväté prijímanie.

Vzdelanie a kultúra

"Naša dcéra nebola, veď bolo Prvé sväté prijímanie," hovorí rodič. "Riaditeľ môže poskytnúť najviac 5 dní riaditeľského voľna, avšak musí ísť o závažné a organizačné dôvody," informuje hovorkyňa ministerstva školstva Beáta Dupaľová.

"Rómske tradície je potrebné udržiavať, ale takisto mať aj zodpovedný prístup k plneniu si svojich vzdelávacích povinností," myslí si Peter Lazarov z tlačového odboru ministerstva vnútra.

Na základnej škole bolo v minulosti vykonaných aj niekoľko inšpekčných kontrol. Všetky však skončili s pozitívnym výsledkom a vysokým ocenením samotnej riaditeľky za jej iniciatívu a prístup k žiakom.

Pozrite si reportáž redaktorky Kataríny Kleknerovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy