Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Sudcov obmedzuje vek, do penzie sa im nechce
Zdielať na

Sudcov obmedzuje vek, do penzie sa im nechce

BRATISLAVA / Povolanie sudcov je na Slovensku obmedzené vekom. Podľa ústavy ich z funkcie odvoláva prezident vo veku šesťdesiatpäť rokov. U iných povolaní takéto ohraničenie nie je.

Na Slovensku je momentálne v parlamente asi desiatka poslancov, ktorí už presahujú či do konca volebného obdobia dosiahnu dôchodkový vek. Niektorí sú dokonca dôchodcami už nie prvé volebné obdobie.

"Ak je schopný, vie a chce, v každom prípade zastávam možnosť, že by mohol pracovať," tvrdí bývalá ministerka práce Viera Tomanová. "Politik dozrieva vekom i skúsenosťami. Treba odlíšiť charakter práce, ktorú jednotlivé povolania vyžadujú," hovorí poslanec Pavol Hrušovský.

U sudcov ale vek rolu hrá. Hranica vznikla v čase zrodu ústavy a vychádzala z priemernej dĺžky dožitia.

Pomoc v súdnictve

Avšak i medzi sudcami sa nájdu takí, ktorí si myslia, že napriek veku by pracovať ešte mohli. Chcú svojou prácou pomôcť justícií.

Zoznam sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov, dostáva na stôl prezident. Odovzdáva mu ho súdna rada.

"Prezident môže sudcu z funkcie odvolať. Postavené je to tak, že môže, ale nemusí," uviedol sudca Krajského súdu v Žiline Juraj Krupa.

Alternatívou je i zmena ústavy a zvýšenie vekovej hranice. "Možno by bolo na mieste inšpirovať sa úpravou zo zahraničia," dodal člen súdnej rady Dušan Čimo.

Sudcov v práci obmedzuje veková hranica, možnosťou je zmena ústavy, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy