Jasno
14°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Vláda schválila zmeny, ktoré súdnictvo posunuli do 21. storočia
Zdielať na

Vláda schválila zmeny, ktoré súdnictvo posunuli do 21. storočia

Donekonečna sa vlečúce súdne spory, nedôvera voči sudcom, či justícii ako takej - slovenský právny systém má veru mnohé problémy.

Pred päťdesiatimi rokmi ešte neboli mobilné telefóny, internet a nebol ešte na svete ani náš premiér Robert Fico. Presne z toho obdobia pochádza občiansky právny poriadok Slovenskej republiky. Bol teda najvyšší čas ho zmeniť.

Čerstvý vietor

"Nastal taký nový čerstvý vietor v justícii," povedal premiér Robert Fico. Procesný poriadok, teda to, čím sa riadia všetci účastníci súdneho konania, bol u nás v platnosti od čias takzvaného komunizmu.

"Ten zákon bol prijatý v roku 1963, nebol nikdy ako celok zmenený. Samozrejme je tam veľa vecí, ktoré už nezodpovedajú dnešnej dobe," tvrdí minister spravodlivosti Tomáš Borec.

Zvýšenie dôveryhodnosti

Skupina právnikov prezrela viac ako 1 500 paragrafov - procesný poriadok by teda mal spĺňať požiadavky 21. storočia. Zmeny by mal pocítiť každý účastník súdneho konania na Slovensku.

"Bude viesť tak k zvýšeniu vykonateľnosti práva, k viac spravodlivosti, k skráteniu dĺžky súdnych konaní. Ale predovšetkým bude viesť k zvýšeniu dôveryhodnosti slovenského súdnictva," dodáva Fico.

"Predpokladám, že účinnosť by mala nastať až od 1.7. 2016," tvrdí Borec. Obávané prieťahy by sa mali stať minulosťou, a budú sa o to snažiť aj sudcovia.

Zamedzenie prieťahom

"Zaviedli sme, dámy a páni, regresnú finančnú zodpovednosť sudcov pri prieťahoch konaní, tam, kde sa ukáže, že to boli subjektívne dôvody, ktoré viedli k prieťahom, bude možné pristúpiť aj po finančnej stránke k zodpovednosti sudcu," hovorí premiér.

Moderné technológie sa tiež stanú súčasťou právneho poriadku. "Bude povinné nahrávanie všetkých súdnych konaní na všetkých súdoch, od 1. marca 2015, čo bude viesť k transparentnosti," tvrdí Fico.

Sudcovia sa často sťažujú, že sú zahltení prípadmi. Aj to by sa mohlo zmeniť. "Zavedenie inštitútu predbežného prejednania sporu, to doteraz neexistovalo. By sa malo zamedziť prieťahom tým, že sa to vyrieši ešte pred samotným konaním," hovorí Borec.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy