Polojasno
15°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Mestá i obce čaká zmena, chcú zakázať parkovanie na chodníkoch
Zdielať na

Mestá i obce čaká zmena, chcú zakázať parkovanie na chodníkoch

BRATISLAVA / V pripravovanej novele zákona vraj počítajú s tým, že parkovanie áut na chodníku zakážu. Vyjadrenia riaditeľa dopravnej polície pre portál Aktuality.sk spustili búrlivé reakcie. Momentálne to zákon povoľuje, ak zostane na priechod pre chodcov aspoň 1,5 metra. Dopravní analytici tvrdia, že veľké mestá zmenou čaká kolaps.

Šéf dopravnej polície Ján Ignaťák sa pre portál Aktuality.sk vyjadril, že návrh je na stole a putuje na pripomienkové konanie.

"Stanoví sa to tak, že chodník nemôže použiť nikto iný ako chodec. Vodiči motorových vozidiel len vtedy, ak je to vyznačené zvislým alebo vodorovným dopravným značením," uviedol Ignaťák.

"Toto nie je riešenie, toto je zmena. Riešenie je vtedy, keď autá z chodníkov dostaneme na iné parkovacie plochy," uviedol dopravný analytik Jozef Drahovský.

Miesta na parkovanie ale vo veľkých mestách nie sú. "Kedysi, keď sa mestské časti stavali, rátalo sa s tým, že auto bude mať každá piata-šiesta rodina. V niektorých častiach parkovacie miesta nie sú," dodal dopravný konzultant Maroš Palesch.

Príprava miest i obcí

Prezídium policajného zboru potvrdilo, že pripravujú novelu zákona, ktorá bude riešiť aj takéto parkovanie na chodníkoch. Kedy a v akom rozsahu ho obmedzia a či vôbec, zatiaľ nie je jasné.

"Proces je v štádiu legislatívnej prípravy do vnútrorezortného pripomienkového konania, nie je preto možné sa k týmto otázkam podrobne vyjadriť," uviedol hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Riaditeľ dopravnej polície ráta so zmenou k 1. januáru 2019. Dovtedy by sa na situáciu mali pripraviť mestá i samosprávy. Mali by tiež určiť, na ktorých miestach dajú autám výnimku.

V návrhu zákona by autá už nemali parkovať na chodníkoch, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy