Jasno
18°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Poslanci prelomili Kiskove veto. Novelu Zákonníka práce opäť schválili
Zdielať na

Poslanci prelomili Kiskove veto. Novelu Zákonníka práce opäť schválili

BRATISLAVA / Parlament opätovne v pôvodnom znení schválil novelu Zákonníka práce, ktorou sa od začiatku marca tohto roka sprísnia podmienky pre agentúrne zamestnávanie. Poslanci tak prelomili veto prezidenta Andreja Kisku, ktorý vrátil novelu pracovného kódexu do parlamentu s návrhom neschváliť ju ako celok.

Hlava štátu novele Zákonníka práce okrem iného vyčíta to, že neboli dostatočne vyhodnotené vplyvy schválených zmien na zamestnanosť a tvorbu pracovných miest.

Pri vetovaní novely Zákonníka práce prezident zohľadnil aj stanovisko zamestnávateľov, ktorí sa obávajú, že schválený zákon im neprimerane zvýši náklady a zaťaží ich administratívu.

Súčasná novela má riešiť najmä agentúrne zamestnávanie, ktoré býva neraz zneužívané.

Kadúc: Smer zneužíva odborárov

Bývalí ministri práce kritizovali Smer, že za situáciu môže aj strana svojimi opakovanými zásahmi do zákonníka. "Keď sa pálenka viackrát destiluje, tak je lepšia. Ale v prípade Smeru prístup regulovať, je tak komplikovaný," uviedol Július Berocka (KDH).

Poslanec Miroslav Kadúc z OĽaNO naznačil, že Smer môže zneužívať odborárov na nátlak pred rokovaniami parlamentu. "Používať slová, že niekto zneužíva odbory, si myslím, že je veľmi silný slovník a neopodstatnený," oponovala Jana Vaľová zo Smeru.

"Smer má podpísané s odbormi už dve volebné obdovia zmluvu o spolupráci. To je dokreslenie situácie," uviedol Kadúc.

Prelomili veto prezidenta

Keďže Smer má v parlamente výraznú väčšinu, už pred hlasovaním bolo všetko jasné. "Chcem vyzvať všetkých poslancov, ktorým ide o ochranu práv zamestnancov, aby sa nebáli podporiť vrátený zákon opätovne," vyzval predseda sociálneho parlamentného výboru Ján Podmanický (Smer-SD). Osemdesiatdva poslancov vládnej strany postoj prezidenta prelomilo

V parlamente bol reportér Peter Petrus:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy