Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mihál chce pružný Zákonník práce, Jurinová oponuje. Bude sa dať obísť
Zdielať na

Mihál chce pružný Zákonník práce, Jurinová oponuje. Bude sa dať obísť

Zdroj: TV JOJ

BRATISLAVA / Namiesto represívnych opatrení voči agentúram dočasného zamestnávania je podľa poslanca Jozefa Mihála (SaS) potrebné uvoľniť nepružné pravidlá pri zamestnávaní kmeňových zamestnancov. Podľa Eriky Jurinovej (OĽaNO) sa však aj navrhované opatrenia budú dať obísť.

"Vaše videnie sveta sú pokuty, zákazy a obmedzenia," odkázal poslancom Smeru-SD v parlamentnej rozprave.

Zamestnávanie ľudí v riadnom pracovnom pomere alebo na dohodu je totiž podľa Mihála neuveriteľne nepružné.

"Nové pracovné miesta sa dnes tvoria v agentúrach," upozornil.

Poslankyňa Erika Jurinová (OĽaNO) upozornila na to, že ani po vládnej novele pracovného kódexu nebudú mať agentúrni zamestnanci oveľa väčšie istoty ako doteraz. Tvrdí, že aj navrhované obmedzenia sa budú dať obísť.

"Novela Zákonníka práce pôsobí tak, že Smeru ide o zamestnancov, ale nevidím potenciál, aby istoty boli zaručené," povedala.

Prísnejšie podmienky

Vláda chce cez novelu Zákonníka práce sprísniť podmienky pre agentúrne zamestnávanie.

Jednou zo zmien má byť od začiatku budúceho roka zavedenie princípu spoločnej zodpovednosti užívateľského zamestnávateľa a agentúry dočasného zamestnávania za dodržiavanie mzdových podmienok pracovníka.

Agentúrny zamestnanec musí mať totiž rovnaké mzdové podmienky ako interný zamestnanec, ak obaja vykonávajú rovnakú alebo podobnú činnosť.

Ak sa zistí, že agentúrny zamestnanec nie je rovnako odmeňovaný, tak zodpovednosť za doplatenie rozdielu bude nielen na agentúre, ale aj na užívateľskom zamestnávateľovi.

Rezort práce a sociálnych vecí tiež navrhuje zakázať ďalšie dočasné prideľovanie zamestnanca počas trvania dočasného pridelenia, ako aj stanoviť maximálnu dĺžku dočasného pridelenia u toho istého užívateľského zamestnávateľa.

Dočasné pridelenie u toho istého zamestnávateľa má trvať najviac dva roky s tým, že ho počas dvoch rokov možno predĺžiť alebo opätovne dohodnúť najviac päťkrát.

Ak by toto obdobie malo trvať dlhšie, zamestnávateľ bude musieť agentúrneho pracovníka prijať ako interného zamestnanca. Ak sa dočasné pridelenie zamestnanca dohodlo pred 1. januárom 2015, musí sa ukončiť najneskôr 31. decembra 2016.

Súvisiace články