Zatiahnuté
16°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Milión vyhodený von oknom, myslí si o nemocničnej analýze opozícia
Zdielať na

Milión vyhodený von oknom, myslí si o nemocničnej analýze opozícia

BRATISLAVA / Takmer milión eur stála vládna analýza plánu ako a či postaviť v Bratislave novú nemocnicu. Opozícia však po jej prečítaní hovorí o predraženom výmysle v prospech vlády. Opozícii sa nepozdáva ani samotná realizácia cez PPP projekt, kde súkromný investor získa kšeft na 30 rokov. Navyše sú vraj mnohé čísla v analýze vymyslené, prípadne s veľkými otáznikmi.

Časť opozície požaduje verejnú diskusiu k výstavbe novej nemocnice v Bratislave. Chce, aby na rokovanie parlamentu bola táto téma predložená ako jeden z bodov. Ak sa tak nestane, plánujú iniciovať zvolanie mimoriadnej schôdze. Informovali o tom v pondelok zástupcovia hnutia NOVA, strany SaS a OĽaNO.

Opozícia podrobila kritike analýzu o Univerzitnej nemocnici Bratislava a plánovanej výstavbe novej nemocnice, ktorá by mala vyrásť na Patrónke v spolupráci so súkromným investorom. Pod analýzou je podpísané konzorcium firiem Ernst & Young a Ružička Csekes. Ministerstvo zdravotníctva za ňu zaplatilo cez 800 tisíc eur.

Nemocnica má stáť v areáli súčasnej Nemocnice sv. Michala pri Železnej studničke:

SITA

Bez konzultácie...

Predseda NOVA Daniel Lipšic namieta, že štúdia vznikla bez konzultácie s Lekárskou fakultou UK, zástupcami zdravotníkov a pacientov. Tvrdí, že analýza obsahuje dopredu dohodnuté riešenia a jej skutočným autorom je niekto iný.

"Keby túto analýzu písal zanietený podporovateľ ranného kapitalizmu, tak by to inak nenapísal. Túto analýzu písala vláda Roberta Fica," povedal Lipšic. Poukazuje na to, že celá analýza vyznieva v prospech stavby nemocnice cez verejno-súkromné partnerstvo. Pýta sa, podľa čoho sa premiér rozhoduje, kedy je lepší vlastník štát a kedy súkromník, keď v prípade SPP je to prvý prípad, zatiaľ čo v prípade zdravotníctva ten druhý. "Podľa toho, čo mu povedia oligarchovia," konštatoval predseda NOVA.

Pozrite si priloženú reportáž:

PPP projekty najmenej fungujú

Expert hnutia NOVA pre zdravotníctvo Tibor Hlavatý tvrdí, že PPP sú pritom najmenej fungujúce projekty, plánované zdravotnícke zariadenie by sa podľa neho malo postaviť ako verejná investícia.

Požaduje, aby sa projekt zastavil a prešiel odbornou diskusiou, namieta totiž, že sa opiera o "bulharské konštanty". Podotýka napríklad, že nová nemocnica má nahradiť už tri existujúce a fungovať má len s dvoma tretinami zamestnancov a polovicou lôžok, pričom má poskytovať tú istú zdravotnú starostlivosť, ako je to v súčasnosti.

Žiadne riziká pre partnera

Navyše konštatuje, že v celom projekte nebude súkromný partner znášať žiadne riziká, naproti tomu bude mať na tridsať rokov garantované výnosy, a to cez zmluvu so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou a vďaka platbe za dostupnosť zo strany štátu.

Lipšic zároveň tvrdí, že pri výbere partnera chce ministerstvo zdravotníctva použiť najmenej transparentnú metódu, a to súťažný dialóg. Ministerstvo pôvodne štúdiu, ktorá bola vypracovaná v júni minulého roka, odmietlo zverejniť, urobilo to až v uplynulý piatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy