Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kurz hrivny zasahuje turistiku, z Ukrajiny chodí menej turistov
Zdielať na

Kurz hrivny zasahuje turistiku, z Ukrajiny chodí menej turistov

UKRAJINA/SLOVENSKO / Obrovský nápor ukrajinských áut a autobusov, posilnené hliadky na hranici a dlhé čakanie - takto to vyzeralo na hraničných priechodoch s Ukrajinou minulý rok. Ukrajinci k nám húfne chodili na zimné dovolenky, avšak chýbal im sneh. Tento rok máme snehu dosť, no Ukrajinci vraj nechodia.

Zatiaľ, čo minulú zimnú sezónu ukrajinské autá priam blokovali hraničné priechody, tento rok je áut pomenej. "Veď my doma tiež máme stredisko a tu blízko. Také isté ako Tatry, len nie sú také kopce," tvrdí Saša, obyvateľ Ukrajiny.

O 4 000 menej

Vlani to bolo celkom inak. Ukrajinskí dovolenkári sa tešili na lyžovačku u nás, aj keď vedeli, že nemáme sneh. "Ideme do tatranskej Lomnice, lyže síce vezieme, no bojíme sa, že tam nebude sneh," sťažovali sa pred rokom. V porovnaní s minulou zimou prišlo na Slovensko v priemere o štyritisíc Ukrajincov menej.

"V decembri 2014 prekročilo vonkajšiu hranicu s Ukrajinou spolu viac ako 31- tisíc cestujúcich štátnej príslušnosti ukrajinskej," informuje hovorkyňa RHP Agnesa Kopernická.

Máme to tu radi

Počas prvých dní nového roka ich prišlo na Slovensko ďalších viac ako sedem tisíc. Zato, že na dovolenky chodievajú menej môže podľa nich hlavne pokles kurzu ukrajinskej hrivny a stále neistá situácia v krajine.

Túto sezónu počuť na svahu hlavne Poliakov, Čechov a Slovákov. "Áno, je problém s peniazmi, ale stále to nejako skúšame prísť sem, lebo to tu máme radi," dodáva turista z Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy