Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Nocľaháreň pre bezdomovcov praská túto zimu vo švíkoch
Zdielať na

Nocľaháreň pre bezdomovcov praská túto zimu vo švíkoch

BRATISLAVA / Ešte donedávna to vyzeralo tak, že sa nám zima tento rok snáď úplne vyhne. Potom ale prišli mrazy, sneh a ešte nevieme, čo nás čaká. Jedna vec je pozerať sa na snehovú nádielku cez okno príjemne vykúreného obydlia. A druhá mrznúť vonku a nemať možnosť niekde sa zohriať či stráviť noc v suchu a teple. Takto prežívajú tohtoročnú zimu ľudia bez domova.

Tohtoročná zima bola zatiaľ pomerne mierna,. no už sme mali aj zopár riadne mrazivých dní. Najviac sú pochopiteľne ohrození ľudia bez domova. "Počasie je miernejšie. Máme klientov, ktorí sú menej chorí ako pred rokom ale naše služby vyhľadáva taký istý počet klientov," uviedol manažér nocľahárne Depaul Slovensko Marián Gliganič.

Predsudky o tom, že bezdomovci sú leniví alkoholici sa rozplývajú, keď nádejný herec a muzikant Michal berie do ruky zobcovú flautu.

Praská vo švíkoch

Noclaháreň DepPaul v Bratislave je najväčšia nízkoprahová nocľaháreň v Bratislave. Jej kapacita 150 miest ale nestačí. "Momentálne máme od 150 do 160 klientov. Prekračujeme kapacitu," dodáva manažér.

Platia tvrdé pravidlá. "Kto prvý príde, ten spí," dodáva manažér. Vie to aj Michal a preto pred nocľahárňou je aj polhodinu predtým, ako sa otvoria jej brány. "O siedmej sa otvára, niekedy som tu o pol siedmej," hovorí Michal.

Ťažké zháňanie peňazí

Zháňať peniaze na projekty pre bezdomovcov nie je jednoduché. Tejto nocľahárni ale svitá na lepšie časy. "Výsledkom rekonštrukcie bude budova s novou koncepciou poskytovania sociálnych služieb. Priestory sa nám zväčšia ešte raz o polovicu, nebudeme zvyšovať kapacitu ale skvalitňovať naše služby," dodáva manažér.

Nikto neovláda triky prežitia v nehostinných podmienkach tak ako bezdomovci. "Musíte sa vedieť zariadiť. Ja tomu hovorím, že bezdomovci sa rovnajú novodobým gladiátorom. Musia prežiť. Ako skaut, alebo by som povedal, ako vojak," dodáva Michal.

Michal má jasné plány

Michal má na rok 2015 skromné ale jasné plány. "Začínam s herectvom, divadelným. A hrávam na zobcových flautách. ...Už som sa dostal na Youtube," dodáva.

Hudba a divadlo mu prinášajú radosť a pocit zmysluplného života. "Už sme uspeli v Nitre. Bola to bomba," hovorí Michal.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy